Uskokova svjedokinja Petra Gugić tvrdi da je Cvikov odvjetnik nudio optuženike kokainom

Nakon što je Cvikov odvjetnik Jadran Franceschi USKOK-ovu svjedokinju Petru Gugić, udanu Rašidagić, prije pola godine izrešetao pitanjima, nakon izlaska iz sudnice mu je obećala: – Đubre jedno, j… ću ti majku.

Svjedočeći na suđenju gdje tereti bivšeg ljubavnika Jakšu Cvitanovića za organiziranu preprodaju droge, Petra je pred kraj izlaganja izjavila da je odvjetnik Cvikovu bratu i Nikoli Peteričeviću nudio kokain kad su izašli iz pritvora.

– Željela bih ispričati jedan događaj vezan za ured Jadrana Franceschija kad su Nikola Petričević i Mirjam Cvitanović bili pušteni na slobodu. Nikola je kasnije pričao da im je Jadran organizirao povratak preko Neuma i da im je čak za taj put odvjetnik Jadran Franceschi ponudio kokain.

Takva izjava je izazvala smijeh u sudnici i publici, svi koji poznaju prozvanog odvjetnika nisu shvatili ozbiljno tu tvrdnju, no ona je ipak uvedena u sudski zapisnik. Već je ranije Petra iznijela podatak, koji se nalazi u činjeničnom opisu optužnice, po kojem joj je Franceschi dodao mobitel da porazgovara s Cvikom dok je bio u bijegu. Tvrdi da je razgovor trajao sat i pol te da joj je Cvik prijetio i navodio je kako da svjedoči. Tužiteljstvo na to nije reagiralo.

No, Petra je otišla korak dalje, a posljednja tvrdnja kojom grubo optužuje poznatog odvjetnika na splitskom sudu izazvala je niz reakcija.

Komentari po sudskim hodnicima su slični, drže da Petrina narkomanska prošlost, sklonost otvorenim sukobima i prepucavanjima s Cvikom, te činjenica da je od tada pet puta davala iskaz i mijenjala ga, dovoljni su razlozi da njezina riječ nema težinu, već je time htjela napakostiti odvjetniku. Franceschijev kolega, koji je bio s njim kad ga je Petra nazvala đubretom, potvrdio nam je situaciju od riječi do riječi. Sam odvjetnik Franceschi premišlja se hoće li je tužiti za klevetu, a o svemu je izjavio:

– Smatram da je suvišno raspravljati i komentirati izjave takve osobe. Ja doista nisam odgovoran za njezine sukobe iz prošlosti, teško zdravstveno stanje i njezine sadašnje obiteljske probleme. Svi koji me poznaju znaju kako moj ured radi i kakav je moj obiteljski život. Takvi njezini navodi su smiješni, a takva je bila i reakcija kolega i publike. Ja kao odvjetnik profesionalac moram postaviti sva pitanja koja su nužna za razrješavanje činjenica u postupku, a koja bi trebala ići u prilog okrivljeniku. Sigurno je da nekome ne odgovara postavljanje takvih pitanja niti da će na njih morati dati odgovor.

Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, uputila nas je na glasnogovornika USKOK-a koji je pak na godišnjem odmoru.

– Nisam bio upoznat s tim, ali svakako bez službene prijave ne mogu uopće razmišljati o tome, ali sve i tada – nema razgovora o predmetu koji je u tijeku. Svjedoci kažu svakakve stvari i zna se redovita procedura i tko je pokreće ako netko ne govori istinu – bio je kratak predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis.

A. Kuzmić / EPEHA (Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje: