Gradu Korčuli prijeti bankrot?

Iako u korčulanskoj gradskoj upravi izbjegavaju spominjavnje bankrota, istina je da gradu različiti dužnici duguju 7 milijuna kuna, a dugogodišnja nenaplaćena potraživanja opterećuju poslovanje. Loše punjenje proračuna i veliki proračunski manjak dodatan je balast, a visina nagomilanih dubioza iznosi 70 posto izvornog proračuna, koji ove godine “teži” oko 17 milijuna kuna.

Najviše, dva milijuna kuna duguje nekadašnji talijanski zakupoprimac Raffaelo dela Bona kojem je Grad, zbog nenaplaćenih dugova restorana „Shatus bar“, otkazao najam. Veći dužnici još su domaći hotelijer HTP Korčula, ali i građani Korčule neuredni platiše komunalne naknade. Nagomilani dugovi, uz dugove od poreza na kuće za odmor,spomeničke rente golem su uteg na prihodovnoj proračunskoj stavci.

Kada se problemu kronično loše punjenog proračuna nadoda još i recesija, stanje je još gore. Rješenje problema gradonačelnik Mirko Duhović tražit će na Gradskome vijeću, kroz prijedlog o naplati dospjelih a nenaplaćenih potraživanja Grada Korčule“. Po tome prijedlogu dužnicima je Grad spreman omogućiti podmiriti dugovanja jednokratnom uplatom, uz popust do 60 posto, s tim da popust ne bude veći od iznosa kamate. Druga je mogućnost preboj potraživanja, reprogramom na vremenski rok od pet godina uz mogućnost počeka, ustupanjem potraživanja, kompenzacijom ili ustupanjem nekretnine. O modelu će raspravljati korčulanski vijećnici u petak.

Željan Petković/EPEHA (Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje: