Javno priopćenje Žarka Lozice

hober

Za dan 04.12.2009. g. sazvana je 8. sjednica Vijeća Grada Korčule sa 7. točkom dnevnog reda: Izvješće o poslovanju za siječanj–rujan 2009. KTD-a  HOBER d.o.o. S obzirom da su u dijelu izvještaja kojeg u ime Društva potpisuje direktor Marko Milat, dipl.ing  iznesene neistine o načinu na koji sam se ja kao predsjednik Nadzornog odbora društva povukao s te funkcije, a koje grubo dezavuiraju cijelu moju životnu, poslovnu i političku filozofiju molio bih vas da preko svojih web stranica objavite moj komentar na taj dio izvještaja.

Citat spornog dijela izvještaja glasi:

„…Treba podsjetiti, da je još u 2007. godini, financijska stabilnost Društva bila vrlo upitna. Tu godinu Društvo je završilo sa gubitkom, te da su se kao posljedice toga u Društvu dogodili vrlo  ozbiljni potresi, kao što su smanjenje plaća radnika, ostavka predsjednika Nadzornog odbora, ostavka direktora (jedno od obrazloženja je bio financijski gubitak od 600.000,00 kn, tj. veliki nedostatak novca za održavanje tekućeg poslovanja), dolazak vanredne revizije poslovanja Društva, a sve to usred turističke sezone i najveće angažiranosti Društva….“

Pismenu ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora podnio sam dana 24.04.2007. a u nastavku slijedi njezin integralni tekst koji se može provjeriti u arhivi Poglavarstva.

Lozica Žarko
20260 Korčula
Cvjetno naselje 57
711 107, mob. 091 569 9650
Korčula, 24.04.2007.g.

Skupština KTD HOBER d.o.o.(Poglavarstvo Grada Korčule)
20260 Korčula

Predmet: Ostavka na članstvo u Nadzornom odboru

Poštovana gospodo,

Na posljednjoj sjednici Skupštine KTD HOBER d.o.o. – Korčula izabran je novi sastav Nadzornog odbora s tim što je meni produžen prethodni mandat u kojem sam obavljao funkciju predsjednika NO.

I prilikom prvog i prilikom drugog imenovanja bili su vam dobro poznati moji stavovi da svoje članstvo u NO doživljavam kao obavezu da štitim prvenstveno interesa Društva, a time i interese građana koji koriste usluge Društva, a ne kao političku ulogu. Jučer sam nažalost imao vrlo direktnu intervenciju s isključivo političkih pozicija u smislu davanja instrukcija o potrebnom ponašanju sukladno „ … interesima stranke koja me postavila…“, a opet sve u kontekstu nadolezećih političkih izbora. S obzirom da je takva uloga „političkog poslušnika“ meni oduvijek bila neprihvatljiva podnosim neopozivu ostavku na članstvo u novoizabranom Nadzornom odboru KTD HOBER d.o.o.- Korčula.

S poštovanjem,
Žarko Lozica, dipl.ecc
Na znanje: KTD HOBER d.o.o.

O „nesporazumima“ na relaciji HOBER (bolje rečeno NO) – Poglavarstvo često se raspravljalo na sjednicama Nadzornog odbora, a oni su dijelom vidljivi i iz dopisa kojeg sam u svojstvu predsjednika NO uputio Gradonačelniku dana 16.08.2006.g. i čiji integralni tekst također iznosim u nastavku:

KTD „HOBER“ d.o.o. – Korčula
Lozica Žarko, dipl.oec
predsjednik Nadzornog odbora

Korčula, 16.08.2006.g.

GRAD KORČULA
n/r Gradonačelnika

20260 Korčula

Poštovani gospodine Gradonačelniće,

Obraćam Vam se kao Predsjedniku Skupštine KTD HOBER d.o.o. s molbom da u najskorije vrijeme organizirate sjednicu Skupštine društva (Poglavarstvo Grada Korčule po funkciji) na kojoj bi razmotrili opću i razvojnu problematiku poslovanja društva HOBER d.o.o.

Naime, kao što vam je poznato još od jeseni prošle godine traju naši kontakti na tu temu. U više navrata smo direktor društva i ja kao predsjednik NO dogovarali s vama i nadležnim članovima Poglavarstva sjednicu koja na našu žalost nije održana čak ni na temu Izvještaja državne revizije o poslovanju društva u 2003. i 2004.g., a ni na temu financijskih izvještaja o poslovanju za 2005.g. Za potrebe organiziranja sjednice u više smo vam navrata podastirali i pisane materijale, ali nažalost, osim vrlo intenzivnih kontakata koje ste u cijelom tom razdoblju imali s direktorom društva i na taj način praktično sudjelovali u operativnom, vjerujem uspješnom radu društva, do te zajedničke sjednice još uvijek nije došlo.

S obzirom da se često i na sjednicama Vijeća Grada Korčule znaju čuti pitanja o problematici za koju je nadležan ili navodno nadležan HOBER predlažem vam da sazovete zajedničku sjednicu Skupštine društva (Poglavarstva) i Nadzormog odbora na kojoj bi se raspravili financijski izvještaji za 2005. i prvo polugodište 2006.g., Izvještaj Državne revizije za razdoblje 2003. i 2004.g., tekuća problematika poslovanja Društva, kadrovska popuna Nadzornog odbora, kao i temeljne smjernice razvoja društva.

O datumu održavanja i dnevnom redu možemo se naknadno dogovoriti, ali ja predlažem da se to napravi tokom ovog ili najkasnije do sredine slijedećega mjeseca.

U očekivanju vašeg odgovora srdačno vas pozdravljam,

Predsjednik NO
KTD HOBER d.o.o.

Žarko Lozica
Na znanje: direktor KTD HOBER

Sjednica na teme koje sam predložio održana je nažalost tek 28.12.2008.g. dakle 4,5 mjeseca nakon slanja dopisa. Na njoj je između ostaloga data razrješnica aktualnom Nadzornom odboru zbog isteka mandata te je izabran novi NO čija konstituirajuća sjednica je sazvana tek 24.04.2008., dakle opet nakon puna četiri mjeseca. Na toj sjednici ja sam trebao ponovo biti izabran za predsjednika, ali sam na dan sjednice iz prethodno navedenih razloga podnio ostavku.

Skupština je moju ostavku „raspravila“ i prihvatila tek na 6. sjednici održanoj 16.07. što znači da je Društvo bilo bez NO skoro puna tri mjeseca iako je u međuvremenu grcalo u problemima što je između ostaloga rezultiralo ostavkom direktora. O razlozima ostavke mnogo se špekuliralo i ja se u to ne želim upuštati, ali je činjenica da je direktor prilikom razrješenja dobio komplimente za svoj rad od svih članova Poglavarstva što se može provjeriti u zapisniku s te sjednice koje je arhivirano u Poglavarstvu.

S obzirom da je članovima Vijeća naknadno za raspravu 7. točke dnevnog reda dostavljen izvještaj Državne revizije s posebnim osvrtom na nezakonite isplate prekovremenih sati koje je direktor Društva izvršio tokom 2005., 2006. i 2007.g., znači u vrijeme dok sam ja bio predsjednik NO, volio bih da se vjećnicima dostavi i moje pismeno očitovanje o tome koje sam na njegov zahtjev dostavio Gradonačelniku odmah po dobijanju izvještaja Revizije. Dopis je arhiviran u Poglavarstvu pa ga se lako može umnožiti i dati na uvid vjećnicima što bi uvjeren sam omogućilo objektivniju raspravu o ovoj temi.

I na kraju, iako na to ne polažem nikakvo formalno pravo, volio bih da kao građanin Grada Korčule koji je korisnik usluga komunalnog poduzeća HOBER i koji te usluge uredno i u rokovima plaća, mogu dobiti mogućnost uvida u Program rada kojeg je novopostavljeni direktor društva po zaključku Poglavarstva prilikom svog izbora trebao u roku 15 dana sastaviti i predati Poglavarstvu. Pretpostavljam da je to napravio i da je Poglavarstvo Program raspravilo i prihvatilo. Također bih bio zahvalan kada bi mi se omogućio uvid u Odluku HOBERA potvrđenu od strane Poglavarstva o povećanju cijena svojih usluga iz 2008.g., te u statističke izvještaje o poslovanju JTD HOBER za datume 30.06. i 30.09. 2006., 2007. i 2008.g.

Zahvaljujem i srdačno pozdravljam,

Žarko Lozica
Dana, 03.12.2009.

Pošalji dalje:

3 komentara “Javno priopćenje Žarka Lozice

 1. runja (Uredi)

  Sve ovo što si napisa govori o svemu kako se ne rabota kako triba, o sporosti reagiranja na sve pa i na ovo što si objasni i baš mi je drago jer i građani bi volili znat o navodima koje si na kraju dopisa nave da bi hti znat. Svugdi je politika stavila prste pa i u Hoberu, a kad čovik čita njihov dopis o poslovanju u devet miseci ?!?!….

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Ivan ŠEGEDIN (Uredi)

  Pozdravljam Vašu volju za moralom, samo Vas želim upozoriti da je Vaša ostavka upravo ono što žele oni protiv kojih dižete glas. Zaboravite one debuloze iz SDP-ovih predizbornih slogana RAD, POŠTENJE I STRUČNOST.Njihov cilj je upravo izbaciti iz svih upravljačkih struktura poštene i stručne ljude koji ne misle isto kao i oni, sve one koji su “neposlušni” , a sve kako bi nesmetano vladali ovim gradom.
  Nas neke nije uspijela zavarati ova farsa sa novim mladim ljudima u gradskom vijeću, jer znamo kako su oni samo interesantna predstava za publiku, a gradom vladaju isti oni (kao i ranije vojnici partije) koji sjede u nadzornim odborima i odlučuju koji će “stručnjaci” raditi na kojim radnim mjestima.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. jadranko (Uredi)

  Samo se nadan da gore potpisani Ivan ŠEGEDIN nije isti Ivan Šegedin o kome se govorilo na 8. sjednici gradskog vijeća.Bilo bi prekomično!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.