Medicinska oprema za borbu protiv raka

U ponedjeljak (7. prosinca 2009.) održana je u Medicinsko-biokemijskom laboratoriju Doma zdravlja u Korčuli svečanost primanja donacije vrijedne medicinske opreme od strane Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, koji su kupili i poklonili ovom laboratoriju aparat za određivanje tumorskih markera i hormona štitnjače u vrijednosti od 186.000 kuna,dok je Urološkoj ambulanti poklonjen urološki stol za preglede i zahvate vrijedan 84. tisuće kuna.

Uz brojne članove i aktiviste ove Lige, te osoblje iz Doma zdravlja, uvodnim se riječima obratio predsjednik Lige dr. Ante Komparak uz podatak da je Liga već uručila u mjesecu (studeni) borbe protiv raka Općoj bolnici u Dubrovniku za Odjel bolesti uha, grla i nosa instrumente u vrijednosti 49 tisuća kuna.

Taj odjel vodi dr. Dado Petković čime se i otočanima pruža dodatna pomoć.Zatim Internističkoj službi DZ u Veloj luci medicinske aparate vrijedne 85.000 kn. Njihova je služba zahvaljujući voditelju dr. Ivu Prizmiću gdje se vrše dokazani visoko znanstveni pregledi priznata i smanjuje troškove putovanja pacijentima izvan otoka. Sve je to novac prikupljen od brojnih donatora i članova Lige čiji su aparati poklonjeni medicinskim potrebama na ovom terenu daleko od bolnica, što omogućava i daljnje iskorake u borbi protiv raka.

Uz ovu donaciju Liga je već u osam godina postojanja uklonila tehničke prepreke rane dijagnostike malignih bolesti, ali pravog uspjeha neće biti ako činjenicama ne pogledamo u oči i shvatimo značenje preventivnih pregleda, naglasio je dr. Komparak. Zato je Liga svih ovih godina organizirala besplatne kliničke preglede na ovom području, i pomagala mnoge potrebe izvan Korčule.

Predajući opremu u ruke naših vrijednih liječnika,sestara i medicinskih biokemičara koji su svoje specijalističke službe izvanrednim trudom razvili do ranije nezamislivih dijagnostičkih i terapijskih zahvata na terenu daleko od bolnica, mi im se zahvaljujemo i sa pouzdanjem očekujemo bolje rezultate u borbi protiv raka.

Također držimo svojom dužnošću naglasiti da unatoč uloženim značajnim novčanim sredstvima i naporima zdravstvenih djelatnika USPJEŠNOST BORBE PROTIV RAKA PRVENSTVENO OVISI O NAMA (Rizično ponašanje…, Preventivni pregledi) JER JOŠ UVJEK KOD NAS SPRIJEČAVANJE I RANO OTKRIVANJE RAKA DAJA NAJBOLJE REZULTATE I NAJMANJE KOŠTA, bila je poruka dr. Ante Komparka u ime Lige za borbu protiv raka.

Ravnatelj DZ Korčula i specijalist urolog dr. Josip Podbevšek je zahvalio Ligi, uz napomenu kako su rak prostate i pluća kod muškaraca na prvom mjestu, a kod žena rak dojke,u porastu je i rak debelog crijeva. Možemo biti zadovoljni što na našem području imamo vrhunsku dijagnostiku za sve ove bolesti, koja se može obaviti u jednome danu, dok se u Zagrebu čeka po nekoliko mjeseci.

Prema riječima dr. Joška, Liga je vrlo ozbiljan partner u opremanju medicinskih aparata s kojima otok ima vrlo visok standard zdravstvene zaštite, čije potrebe ministarstvo zdravstva ne shvaća.U narednom vremenu moramo sačuvati sve što možemo imati ovdje.a sa strane se može ponešto izlobirati, ali sve je to teško.

U ime biokemijskog laboratorija zahvalila se voditeljica Jasminka Violić zadovoljna što se uz mlado i stručno osoblje, te dobrim aparatima može pružiti visoka stručna usluga širokog spektra medicinsko biokemijskih analiza, nadajući se dogovora sa HZZO za nove pretrage o povećanju normativa za obavljanje pretraga, barem na području djelovanja Lige.

Tekst i snimak: Niko Perić

Na slici: Zadovoljstvo novim aparatom iskazuju u ime pacijenata,zdravstvenih djelatnika  i osoblja magistri medicinske biokemije Marina Nadilo i Jasminka Violić.

Zadovoljstvo uz novi aparat

Pošalji dalje: