U DVD Korčula započela obuka najmlađih vatrogasaca

Ovih je dana vesela živost korčulanske mladeži u DVD Korčula,gdje se svakodnevno održava obuka različitih vatrogasnih vježbi.

Zapovjednik DVD Korčule i voditelj tečaja Žitomir Lozica ističe veliku zainteresiranost djece i mladeži Korčule koji uspješno savladavaju obuku,u čijem je sastavnom dijelu priprema za Županijsko, a zatim i na Državno natjecanje koje će održati u Zadru, u proljeće 2012.godine

Spretnost i umijeće njih 40 polaznika se uči kroz tri grupe : djece od 8 do 12 godina, te vatrogasne mladeži od 12 do 16 godine,s time što su ženske odvojene od muškaraca, ali ih je i više,sa zadovoljstvom ističe Žitomir Lozica.

Do sada smo se uglavnom „krpili“,kaže zapovjednik DVD Korčula,a sada ove zime po prvi puta prijavljujemo sve tri kategorije starosne dobi,uz djecu i mladež,tu su i seniori.

Žitomir Lozica pohvalno ocjenjuje ovakva natjecanja,koja su dobrodošla na popularizaciji vatrogastva i pripreme vatrogasnog pomlatka za buduće operativne dužnosti, ističe zapovjednik DVD Korčule.

U dvorištu DVD Korčule zatekli smo žensku mladež,koje djeluju hrabrije od muškaraca,a neke su nam izrazile želju da, kada narastu,voljele bi biti vatrogasci.To su :Cvita Botica,Anja Kunac,Ana Milat,Mia Rkman,Dora Tešić,Ivana Vilović,Mirna Vilović i Marija Žanetić.

Nažalost, život na otoku drugačije zapovijeda, kaže Žitomir Lozica, jer mladi kad završe osnovnu ili srednju školu, većina ih odlazi u veće centre na daljnja školovanja, pa i lakša zaposlenja, tako da ih se i veći broj izgubi.

Nije to sudbina samo vatrogasne mladeži,isto je i sa nadarenim sportašima, glazbenicima, i svim obrazovanim kadrovima koji mijenjaju život i navike s otoka, za život na kopnu.

DVD Korčula u želji za održavanjem stabilnog broja članstva u dobrovoljnom vatrogasnom društvu, veliku pažnju poklanja radu s mladeži, organiziraju se preventivna predavanja, uče o osnovama vatrogastva, uz spomenuta natjecanja i kvizove.

U školama i vrtićima izvode se predavanja o preventivnim mjerama zaštite od požara i pokazne vježbe. Na taj način djelujemo ne samo edukativno i preventivno, već i populariziramo vatrogastvo među najmlađom populacijom, kaže Lozica.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: