Kušin s Oporukom nastupio u Korčuli

U organizaciji Centra za kulturu Korčula večeras (petak, 2. prosinca 2011.) je u Domu kulture u Korčuli gostovala Amaterska kazališna družina Kušin iz susjednog Orebića čiji su glumci izveli kazališnu komediju Oporuka, autora Emilije Karlavaris i Izvora Oreba iz Vele luke.

Autori su se poslužili istinitom pričom iz njihovog mjesta gdje se je početkom 20.stoljeća, nakon smrti barba Kuzme  okupila njegova bliža rodbina,tri sina sa nevjestama i djecom da bi raznim smicalicama međusobno dokazivali kako upravo nekome od njih pripada cijelo imanje pokojnoga oca, kojemu nisu ni bili na sprovodu,pravdajući se odsutnošću, daleko od rodnog mjesta. Jedan je sin starješina JNA oženjen srpkinjom, drugi živi u Americi sa suprugom iz SAD, i treći je oženjen slovenkom. Nakon smrti njihove majke, brigu o ocu je vodila njegova družica Frana, koja je jedino i bila pogođena njegovom smrću čuvajući kuću i pokojnikovog psa Roka.

Sinovi su ipak bili papučari,slušajući svoje supruge,koje su im zapovijedale kako će se ponašati na sudu za vrijeme oporuke.Sva su trojica sinova već imali ispisane lažne oporuke rukopisom svojih supruga. Kad su se našli u sudu,započeli su međusobne prepirke,tko je od njih najzaslužniji za dobiti imanje pokojnog Roka. Sutkinja je pročitala njihove oporuke, jedna pisana i čirilicom,da bi im na kraju s ovjerenim dokumentom pokazala da je njihov otac Kuzma cijeli imetak ostavio svom jedinom prijatelju psu Roku.

Mnoge smiješne scene ipak su dobrom glumom upozorile i na ozbiljnost sličnih događaja,dok se u radnji predstave prepoznaje pohlepa članova obitelji,koji žele raznim smicalicama i protuzakonitim idejama dobiti ostavštinu.

Kušin je predstavio svoju voditeljicu Miru Orlić,a ona glumce kojima su povjerene uloge:IVAN,zvani JOHN, najstariji brat glumio ga je Antonio Smolić, SARAH,Amerikanka, njegova žena = Barbara Šestanović, ANTE, zvani LOKi, srednji brat=Tereza Lolić, Krističević, STOJANKA, njegova žena=Jasminka Jurović, SINIŠA, dječak, njihov sin=Hrvoje Rikalo, FRANKO, zvani FRANCEK, najmlađi brat=Toni Ćurković, ŠTEFA, njegova žena=Ivanka Bogoje, PERICA, dječak, njihov sin=Marko Kopić, FRANA, pokojnikova družica = Mira Orlić, SUDAC=Nada Roso, dok je ulogu šaptačice imala Ankica Grbeša Laleta. Povremeno se je čuo i glas psa Roka.

Publika je češćim smijehom i aplauzima nagrađivala izvođače, koji su se iako amateri iz manjeg mjesta izvanredno snalazili u ovoj šarmantnoj i razigranoj komediji “Oporuka”, kroz koju se prati lakomislenost, i pohlepa za materijalnim dobrima.

Tekst i foto : Nikola Perić

Pošalji dalje: