Sveti Nikola zaplakao

Točno je dvadeset godina prošlog od najbrutalnijeg napada na drevni hrvatski grad Dubrovnik u povijesti tog grada, treba reći kako zbog zvjerskih napada na grad niti jedan velikosrpski fašist nije odgovarao, osim Pavla Strugara, koji je u zatvoru bio simboličnih osam godina te je iz njega pušten zbog lošeg zdravstvenog stanja. Isto tako, Dubrovnik je napadan tijekom čitave jeseni da bi kulminacija napada na grad bila na dan Sv. Nikole, bio je to dan koji je šokirao svijet s obzirom kako je Dubrovnik, kao svjetski biser, ucrtan na svim turističkim i kulturnim kartama svijeta.

Napad na Dubrovnik krenuo je već u ranu zoru, tijekom cjelodnevnog divljanja na grad i staru jezgru grada pale su tisuće granata, srpsko-crnogorski agresor ubio je 19 civila te četiri hrvatska branitelja, i to samo petnaestak dana nakon vukovarske tragedije. Miloševićeva propaganda govorila je kako Hrvati sami pale grad te da u Dubrovniku  gore zapaljene gume. Oštećene su brojne građevine i starine, od palače Sponza i crkve Svetog Vlaha, do luke i nekoliko hotela, a samo na samostan Male braće palo je 37 projektila, dakle, agresor nije birao sredstva, ni metu.

Napad na Dubrovnik pripreman je na isti način kao i napad na Vukovar, naime, nakon zauzimanja Dubrovnika agresor je imao plan zauzeti čitav taj dalmatinski prostor do Splita, kako bi se Hrvatska i definitivno odsjekla od Dalmacije a Velika Srbija izašla na more, uostalom, nešto sličnu je potvrdio i nikad osuđeni Veljko Kadijević, general zloglasne JNA. Napad na drevni Dubrovnik imao je svoju uvertiru, odnosno promidžbenu ofenzivu, naime, u Crnoj Gori frašističke vlasti krenule su sa zastrašivanjem naroda kako “ustaše” kreću kako bi zauzele Herceg Novi.

U povijesti Dubrovnika ovakvo barbarstvo nije zabilježeno, naime, udari projektila na zaštićene UNESCO-ove spomenike, u pola dana su obišle i šokirale svijet te promijenile sliku o ratu u Hrvatskoj, međutim, prekasno, Vukovar se već dogodio.

Pokolji u Hrvatskoj su se već dogodili.

Dubrovčani najteži dan u svojoj povijesti 6. prosinac 1991. godine, obilježavaju mimohodom na Srđ.

Izvor: http://www.tinolovka.com

Pošalji dalje: