Nastavljen otkup plastične ambalaže

Nakon što su dva mjeseca Korčulani bili zatrpani nerazgradivim otpadom, bocama i limenkama PET ambalaže, konačno je počelo – otrpavanje.

Naime, kamion “Respekte” d.o.o. iz Metkovića, nove tvrtke koja je od bivšeg “Retabla” preuzela posao transporta ambalaže, stigao je na otok i malo provjetrio zatrpana skladišta ovdašnjih dućana trgovačkih lanaca: Konzuma, Studenca i Tommya.

No, razrješenju problema otkupa PET ambalaže još nije kraj. Transport Respekte nije redovit. Nakon samo jednog odvoza s otoka, ambalaža se ponovno gomila u skladištima dućana, a građani zbunjeni ne znaju točno kada mogu donositi plastične boce, limenke i staklo na povrat.

U novom metkovskom distributeru, potkoncesionaru “Respekti” d.o.o. poručuju da je odvoz plastike s otoka vrlo skup i nerentabilan posao jer je centar za recikliranje plastike tek u 200 km udaljenome Dicmu.

Prijevoz od otoka do centra u Dicmu, kažu u distributeru, košta više od 4 tisuće kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost subvencionira samo 30 posto te cijene. Stoga im se posao ne isplati.

Ako se izgradi centar za preradu plastike u dolini Neretve, problem će se riješiti. Ali to, poručuju u “Respekti”, ovisi o “Uniji Novoj” iz Zagreba, glavnoj tvrtki za preradu PET-ambalaže kojoj kao potkoncesionari samo distribuiraju prikupljeni reciklirani otpad.

U tijeku su i pregovori s državnim fondom o većoj subvenciji transporta do otoka i natrag.

Što se pak stakla tiče, metkovska je tvrtka nedavno postavila posebne kontejnere u trgovinama Tommy i Konzum pa je njihov otkup započeo.

Upitna je još samo plastika, ali i to se mora riješiti u dogovoru s fondom, poručuju u “Respekti”.

Građani Korčule i dalje negoduju. Njihova su dvorišta i garaže još uvijek zatrpani vrećama napunjenima plastičnim i staklenim bocama. Žao im je vreće baciti u kontejnere jer je riječ o sirovini za reciklažu.

Željan Petković – SLOBODNA DALMACIJA

Pošalji dalje:

2 komentara “Nastavljen otkup plastične ambalaže

  1. ajmeee (Uredi)

    hmmm…možda je ovo prilika za naše taxi brodare da produže sezonu. Ja virujem da je njima brodicom od splita do korčule puno jeftinije. Od splita do centra u dicmo je 30-tak km. Jedan dogovor sa respekti d.o.o?

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. KORKYRA (Uredi)

    Mislim da je krajnje vrijeme da Korčulani prestanu šutati i uzmu stvar u svoje ruke i naprave akciju blokiranjem ulaza u trgovine sa PET ambalažom i tako pokažimo todorićima i drugim hoštaplerima da nismo ovce koje samo šute

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.