U gradskoj luci uhićen diler

Korčulanska je krimpolicija uhitila i u ponedjeljak 12. prosinca pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske privela 38-godišnjeg Korčulanina koji je, nakon što je prenoćio pod zaštitom “plavih anđela”, u utorak prijepodne priveden dežurnom sucu istrage u Državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Korčulanin je u ponedjeljak oko 19 sati zatečen u gradskoj luci u Korčuli, a kod njega je pronađeno te oduzeto 152,6 grama kokaina, 7,3 grama speeda, 3,3 grama hašiša, 0,6 grama marihuane i dvije tablete ecstasyja, a oduzeti su mu i elektronička vaga i mobitel. Ukupna vrijednost oduzetih opojnih droga procjenjuje se na 93 tisuće kuna.

Zanimljivo je kako su kod Korčulanina, koji je bio pravi “pokretni narkosupermarket”, policajci pronašli i neobičan plijen: 14,7 grama suhih halucinogenih gljiva iz roda pshilocibin.

Najčešće je riječ o gljivama Psilocybe cubensis koje se od davnina koriste u šamanskim obredima Amerike, i to tradicionalno u religiozne i medicinske svrhe.

Uveliko su ih koristili indijanski vračevi Sjeverne Amerike, ali i Azteci gdje su bile poznate kao teonanácatl (u prijevodu “gljiva bogova”). Te gljive se samo rijetko koriste svježe: suhe se konzumiraju oralno iako ima i onih rijetkih koji ih koriste – rektalno.

U praksi se pokazalo kako je “slaba” doza 1-2,5 grama, a srednje jaka doza ona od oko 3,5 grama koja omogućava puni učinak tih gljiva. Prema Wikipediji, doze od 5 do 7 grama i jače jesu one kod kojih konzument obično gubi vezu sa stvarnošću.

Aktivni sastojak tih gljiva psilocibin proučavao se kao mogući lijek protiv alkoholizma i ovisnosti o opojnim drogama, a u SAD-u se od 2001. godine istražuje učinak psilocibina kao lijeka za opsesivno-kompulzivni poremećaj pri čemu se 2006. zaključilo da psilocibin otklanja simptome tog poremećaja u trajanju od nekoliko dana.

Također, utvrđeno je kako su neki narkomani te neinformirani korisnici pokušali pušiti te gljive, ali željeni učinak nisu doživjeli jer se psilocibin raspada na visokim temperaturama.

Ahmet Kalajdžić – Slobodna Dalmacija

Pošalji dalje:

5 komentara “U gradskoj luci uhićen diler

 1. kukumica (Uredi)

  I što je sad Ahmet Kalajdžić htio reć? Obavijestiti o uhićenju dilera ili dati savjet kako i u kojoj količini učinkovito koristiti gljive? A tek slika?! Alo Slobodana_!!!! sram nek vas bude.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. stew (Uredi)

  Točno kukumice…prva dva reda su bila dovoljna za obavijest a ostalo a i slika….strašno. 🙁
  Još i educira kako se koristi,hm….smeće.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Bepina (Uredi)

  A muke ti malo in je kokain sad in se hoćedu i gljive. Ma to je zato što ove godine ni gljiva jer je bila suša, a rujnice su puno boje nego te šamanske, ma na gradele.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.