Korčulani skupili pola milijuna kuna za Hitnu medicinsku pomoć

-Kako se i očekivalo građani Korčule su se odazvali apelu iz Doma zdravlja Korčula da se novčanim prilozima osiguraju dodatna sredstva kako bi Hitna medicinska pomoć u DZ Korčula zadržala postojeću organizaciju rada,koja je od  nedavno prema nalogu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje radila iznad standarda kojeg zavod financira.

Zbog toga je na godišnjoj razini došlo do razlike između ugovorenog i ostvarenog financiranja oko 478.000 kn, ovisno o broju hitnih slučajeva tijekom godine. Da bi se sačuvao nivo HMP u DZ Korčula i pokrili dugovi prema Zavodu,prošle su godine u kolovozu bile dostavljene prazne uplatnice građanima, trgovačkim društvima,obrtnicima i poznatim donatorima da  pomognu novčanim prilozima kako bi donošenjem Zakona o fiskalnoj odgovornosti DZ  poslovao bez gubitka,te da se organizacija HMP svede na financijski ugovoreno sa Hrvatskim zavodom.A ono što nije, a neophodno je,to je svakodnevni rad dvije med. sestre u dvije smjene tijekom dana,te zamjene kada liječnik, sestra ili vozač odlaze u transport, a na njihovo mjesto dolazi zamjena koju DZ mora platiti kao prekovremeni rad.

U te nepriznate troškove Zavoda je i dolazak ing. radiologije, te dr. radiologa, kao i laboranta iz Medicinsko biokemijskog laboratorija izvan redovnog radnog vremena, što je svakodnevni slučaj,i što je također nepriznati trošak Zavoda, kao i dolazak dr. ginekologa, pratnja babice u transportu rodilja i trudnica, dolazak dr.interniste,dr.pedijatra i drugih specijalista u hitnim slučajevima nije financijski pokriven od Hrvatskog zavoda.I apel je uspio! Prema izvješću ravnatelja Doma zdravlja u  Korčuli,dr. Josipa Podbevšeka, akcija je započela 1.08.2011. godine da bi se na 12.12.2011.godine znali konačni rezultati koje je izradio Odbor za pomoć HMS.

Ukupno je dospjelo 491.798 kn,ili od Grada Korčule 227.500 kn, općina Lumbarda 40.000 kn,Trgovačka društva 104.298 kn i fizičke osobe 120.000 kn.

Ravnatelj DZ Korčula dr.Josip Podbevšek objašnjava kako je od 1.11.2011.godine osnovan Zavod za hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije,u čiji su sastav ušle službe HMP drugih domova zdravlja Županije,dok je za područje DZ Korčula,tj.službu u Orebiću i Korčuli zadržan isti nivo u okviru DZ dok se ne razriješi pitanje nivoa HMP,financiranja, odvajanja prostora,opreme i vozila,te medicinskog i tehničkog osoblja.Zbog toga je prije par dana održan sastanak u Gradu Korčuli o budućnosti i organizaciji HMP,gdje je podržana akcija Dubrovačko-neretvanske županije da se u Gradu Korčuli organizira izvanbolnički hitni prijem,za što postoje svi prostorni, materijalni i kadrovski preduvjeti, koji bi zbrinjavao hitne slučajeve,koristio dijagnostiku i spec.službe koje  tu postoje.

Prema izvješću gradonačelnika Korčule Mirka Duhovića, u gradskom je prijedlogu Proračuna za 2012. godinu predviđeno za HMP Korčula 230.000 kn,plus 40.000 kn za turističke ambulante.

Isto tako će i općina Lumbarda sudjelovati u pokriću troškova iznad ugovorenog standarda u okviru svojih mogućnosti.

Dr.Josip Podbevšek najavljuje odluku dogovora da se pokrenu svi mehanizmi da se putem Ministarstva zdravstva,Zavoda za hitnu pomoć Republike Hrvatske, te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, osigura i financira model organizacije izvanbolničkog hitnog prijema,kao i pomoći u osiguravanju kadrova u zdravstvu i rješavanja njihovih problema do izgradnje stanova u modelu POS-a.

Tekst i foto : Nikola Perić

Pošalji dalje: