U Lumbardi izložba ptica

Za sve ljubitelje pernatih životinja Društvo za zaštitu i uzgoj ptica Lumbarda (utemeljena 2009 god),po prvi put je organizirala prvo otvoreno ornitološko prvenstvo društva na otoku Korčuli.

Na izložbi je sudjelovalo 30 izlagača ornitoloških društava iz Rijeke,Zadra,Šibenika,Splita,Metkovića,Dubrovnika,Pelješca i otoka Korčule.

Bilo je izloženo 280 ptica podijeljenih u grupe : kanarinci boje,kanarinci stasa,fauna europa i njene mutacije, križanci, egzote, grlice i egzotični golubovi, prepelice, papige male, srednje i velike.

Ljepotu ptica,sklad boja,držanje su ocjenjivali suci iz Zadra i Dubrovnika.Osim gledanja prekrasnih ptica posjetitelji su mogli saznati iz prve ruke kako odabrati svog kućnog ljubimca, brinuti se o njemu i još mnogo toga iz života ovih prekrasnih izložaka.

Najuspješniji uzgajivač je Andrej Greguš iz Dubrovnika,drugo je mjesto osvojio Zoran Bukarica iz Zadra, a treće Suad Škaljić iz Dubrovnika.

Prvenstvo je imalo i edukacijski sadržaj,kaže predsjednik društva Romano Šestanović, gdje su djeca iz područne osnovne škole Lumbarda imali izložbu svojih slika i osvojili medalje za prvo, drugo i treće mjesto.

Otočani i njihovi susjedi doprinijeli su da prvo prvenstvo bude vrhunski provedeno i ocjenjeno,s tim više što je protekla dva vikend dana bio veliki broj posjetitelja iz cijelog otoka Korčule,poluotoka Pelješca i Dubrovnika.Uspostavljena su nova poznanstva i dogovori Kako dalje ? a neki su i kući odveli svog novog ljubimca.

„Ljudi su nas prije izložbe pitali dali je to izložba pravih ptica,a mi bi se samo nasmijali,a kad nisu znali koja je ženka a koja mužjak mi bi im rekli da je ženka ona koja je pojela a mužjak onaj koji je pojeo“,šaljivo nam je cijelo ornitološko događanje objasnio predsjednik Društva za zaštitu i uzgoj ptica iz Lumbarde Romano Šestanović..

Društvo je raspravljalo i o budućim susretima uzgajivača ptica,što bi uz poznatu gostoljubivost i prirodu omogućilo i hotelijerima-ugostiteljima da na vrijeme iskoriste ovaj događaj,s tim više što Društvo za zaštitu i uzgoj ptica Lumbarda- Korčula spada u Južnohrvatski Dalmatinski ornitološki savez koji svake godine organizira prvenstvo u svim članicama udruga JHDOSA-a gdje bude oko 700-tinjak ptica.Mi bi to mogli postići,optimistički je poručio Romano Šestanović, za to nam je potreban veći prostor i veća podrška.Inače izložba ptica se održavala u dvorani općine Lumbarda.

I dok su posjetitelji upoznavali ljepotu ptica,upoznali su i psefizmu,najstariji dokument o podjeli zemlje u Hrvatskoj iz početka 3. stoljeća prije nove ere,čije je kamene olupine pronašao mještanin Lumbarde na brežuljku Koludrt.Na grčkom jeziku sadrži odluku kojom se reguliraju imovinski odnosi grčkih naseljenika na Korčuli.Osim toga,na njoj se nalazi popis naseljenika Lumbarde koji su se po dogovoru sa starosjediocima Ilirima,podijelili obradivu zemlju, sa dodatkom da svatko tko prekrši tu podjelu,bit će strogo kažnjen,pošto je zemlja tada bila najvažnija za preživljavanje Spominje se i gradnja utvrde,unutar koje su bile kuće doseljenika.Kopiju psefizme je predsjednik društva Lumbarde uručio sucima,čiji je rad također pomogao da se i budući uzgajivači ptica budu snalaziti. 

Niko Perić

.

Pošalji dalje: