Anđeli Žakline Antonijević

U izložbenom salonu i u organizaciji Gradskog muzeja Korčula otvorena je samostalna izložba skulpturapod nazivom „Anđeli“,autorice Žakline Antonijević. Ravnateljica muzeja Marija Hajdić kazala je kako je posebna zanimljivost ove izložbe tehnika papier mâchéa, u kojoj je umjetnica ostvarila svoje i naše anđele,koji u povijesti umjetnosti izazivaju interes za prikazivanjem,gdje više nemaju zadane forme stilova nego nastaju kako ih slikari kanaliziraju u svojim vizijama,dok je autorica Žaklina Antonijević unijela i novinu umjetničkog prikazivanja kroz skulpture od smotuljaka papira. Tehniku je 2009. završila u majstorskoj radionici papier mâchéa kod Nives Čičin-Šain u Splitu.

Kako je sama izložba izazovna u ovo predbožićno vrijeme, na otvaranju je bio veći broj zainteresiranih posjetitelja,tako da je i u nedjelju (18.prosinca) nakon jutarnje svete mise u obližnjoj katedrali,ponovno brojna publika svratila u muzej,da bi se družili s Anđelima. Zbog zainteresiranosti publike, dogovorom organizatora i autorice izložbe odlučeno je da će biti otvorena sve do 14. siječnja sljedeće godine, jer će u to vrijeme biti u Korčuli veći broj turista kojima će dobro doći ova izložba.

Ovu je manje poznatu tehniku „Papier-mâché“sama autorica usporedila kao strast,kreativnost i hobi,jer se skulpture prave iz slojeva papira.Iz te povezanosti sa tehnikom anđeli su se „rodili“ sami, bez predumišljaja, emotivno je kazala autorica,koja je sa svojim Anđelima nedavno bila na izložbi u antičkoj Naroni u Arheološkom muzeju Vid,te na samostalnoj izložbi u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Sudjelovala je i na Viškom kulturnom ljetu 2011., unutar skupne izložbe “Ljetni likovni susreti“ zajedno sa Đanijem Martinićem, Lukom Mimicom, Mislavom Katalinićem, Dragoslavom Dragičevićem i Filipom Rogošićem.

Splitski umjetnik i kritičar Toni Horvatić je u tekstu prigodnog kataloga izložbe spomenuo: “Anđeli svojom izvedbom i impostacijom zrače atributima koje najčešće vežemo za anđele u predodžbama tih krilatih bića, a to su: jednostavnost, nepretencioznost, otvorenost, minimalna ekspresija, lirski ugođaj,nenametljivost, postojanost, pitomost. Unose mir i harmoniju u svaki prostor u kojem jesu, pa su pouzdani čuvari kuće našeg bića“.

U svečanom programu otvaranja izložbe „Anđeli“ sudjelovali su učenici Umjetničke škole Luke Sorkočević, Područno odjeljenje Korčula.

Nikola Perić

Pošalji dalje: