Hobotnica na salatu

Iako je masovnija pojava večernjeg lova na lignje, danas je u sred dana Josip Biočić imao sreću da je iz barke uz pomoć plastičnog mamca za kratko vrijeme ulovio pet hobotnica srednje težine oko 0,80 kilograma,ili sveukupno preko 4 kg „lipe spize“.

Kad nema picigina ima liganja i hobotnica,priča Josip,

sjećajući se unazad nekoliko godina je postojala stalna družina igrača picigina (jednako i ljeti i zimi )u kojoj je Josip bio vodeći akrobat igre u plićaku.

Danas uglavnom idem sam i bacim iz gušta plastičnu ješku,raka, hoba se prevari,zagrize,i onda polako izvlačenjem iz mora postaje omiljeno jelo. Sama vožnja barkom uz minimum gasa i laganim veslima stvara posebno zadovoljstvo, priča Josip.

Hobotnice polude uz oblačno vrijeme, i poslije juga,onda se lakše love.

Mogu vam reć, da je lov iz drvene barke sretniji, govori Josip, iako svaki ribolovac ima različite sposobnosti i kreativnosti, a opet varira od terena do terena.

Danas se je Josip približio barkom do samih zapadnih zidina i kula stare Korčule,i nije koristio živoga „kosmača“,nego je kao ješku uzeo umjetnoga.I to je posebna priča, jer stariji iskusniji ribolovci tvrde da je hobotnica dosta inteligentna i znatiželjna životinja koju eto plastika vara, kako i nas, bio je kraći razgovor. Hobotnice se hlade u frižideru, a onda se sprema na različite načine, omiljena je i na salatu. U svakom slučaju, hobotnica je obiteljsko, zdravo i ukusno jelo.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: