Zlatni pir Andrije i Marije Tomić iz Čare

U subotu 07. siječanja 2012. godine Marija rođ. Tasovac (17. 02.1940) i Andrija /Tomić (02.06.1939) su proslavili 50 godina braka. Bila je nedjelja, 07. siječnja 1962. godine, prisjeća se Andrija, kada smo rekli Da jedno drugome, i tada sam je javno poljubio prvi put, radosno je kazao slavljenik Andrija, i sada uz djecu,unučad,rodbinu i prijatelje dugim je poljupcem i zlatnim prstenom zahvalio svojoj Mariji koja se je trudila za uspješan brak praćen s puno ljubavi, poštovanja,odanosti, razumijevanja,povjerenja,pa i trpljenja uz popuštanja.

I danas je ista priča,nastavlja Andrija. Supruga Marija mu je sada pred brojnim svjedocima velikim poljupcem uzvratila, pustila suzu gledajući treći po redu zlatni prsten (dva su se istrošila) i iznenada podsjetila supruga ; A nisi reko, kakav je potres bio kad smo se vjenčali. Prisutnu su na svečanosti promislili da se je tresao krevet, Andrija je preduhitrio njihova šaljiva, glasna razmišljanja riječima, Bio je veliki potres. Čim smo napustili crkvu, započeo se tresti, kuće su se tresle, kupe i dimnjaci su padali po podu, popucali zidovi, životinje se uznemirile, i mi prvu bračnu noć umjesto u krevetu, prespavali smo u bačvi, ispričao je Andrija.

Zato sada imate dobro vino, dodao je Marijin brat, Luka Tasovac Kroz zajednički pedesetogodišnji život, dobili su dva sina, Jakov (rođen 1962) i Luka(1964). Jakov se vjenčao s Marom iz Dubrovnika, imaju kćer Andreju (12.godina), dok je Luka pronašao Milen iz Korčule, imaju troje djece, Mariju(21), Ivana(19) i Nikolinu (13 godina).

Andrija i Marija su za vrijeme proslave zlatnog pira bili i prevoditelji, na Njemačkom jeziku svojim dugogodišnjim prijateljima, Johan i Ana Dreyer već 40 godina dolaze kod Tomića na ljetovanje, i godišnje po nekoliko puta dolaze u Čaru, zaljubljeni u prirodu i urbaniziranu uvalu Zavalaticu, gdje planiraju sagraditi kuću.

Uz proslavu ovog lijepog i rijetkog jubileja, slavljenici su pričali kako su prije 30 godina bili u Australiji (kod Andrijinog brata Ivana. Sve bi nam ugodili, govori Andrija, Ali doma je Amerika, svi su skupa zapjevali. Boravili su tamo mjesec dana, i željeli se što prije vratiti svojoj Čari, lozama i maslinama, od kojih imaju kvalitetno ulje i čuveno bijelo vino Pošip, kojega pune u obiteljske boce, gdje se primjećuje i dodatak Mafrin, uz prezime Tomić.

Puno je Tomića u Čari, i svaki ima neki nadimak, kaže Andrija,a naš nadimak Mafrin je po našemu pradjedu koji je bio najbolji plesač plesa Mafrina.
Marija je cijeli život domaćica. I sada čisti i hrani koze, psa, kravu. Bere i grožđe i masline, priprema hranu za sebe i Andriju, češće i unuci vole s babom i didom probat kupus ili blitvu iz lonca na kominu, di se popeče i kruha.

Marija je izdrživljija od Andrije koji je nedavno operirao kuk. Teže hoda, ali se ne da. Zna poći i s barkom, ulovit štogod za večeru.
Do nedavno je bio vrsni ribolovac, a sada tvrdi da su riba i zeje najzdravija prehrana. Andrija je umirovljenik, radio je kao zavarivač u korčulanskom brodogradilištu 36 godina, i s beneficiranim stažem uspio dočekati mirovinu. Žao mu je što je propalo brodogradilište, Mediteranska plovidba, Hotelsko je u krizi, nema Zanatskog građevnog poduzeća, nema Trgovačkog poduzeća Gradina. U tim je firmamo bilo zaposleno preko tri tisuće radnika, a sada nam se unuci nemaju gdje zaposliti.

Zahvalili su djeci što su organizirali ovu svečanost, i do kasnijih večernjih sati su se pričali vicevi, dogodovštine i zajednička poruka mladima: Volite se, svađom će te malo postići, i kad budete stariji, naša je prognoza da će te sigurno tvrditi da je bilo bolje kad ste bili mladi.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: