NAKOVANSKI ZODIJAK

Hrvatski znanstvenik dr. Stašo Forenbaher  s Antropološkog instituta u Zagrebu je sa svojom ekipom prije desetak godina u  arheološkom nalazištu Spila u Nakovani na Pelješcu otkrio  dijelove astrologove ploče iz 100. godine prije Krista. O tom iznimno rijetkom arheološkom nalazu, nazvanom Zodijak iz Nakovane (Nakovanski Zodijak), Forenbaher je nedavno, zajedno s kolegom dr. Alexanderom Jonesom, objavio rad u uglednom časopisu Journal for the History of Astronomy.

Prenosimo dio članka koji je objavljen u Jutarnjem listu, 11.01.2011

Pećina u zaseoku

– To je zapravo neočekivano otkriće proizašlo iz istraživanja ilirskog svetišta Spila. Podsjećam, u kolovozu 1999., zajedno s kanadskim kolegom dr. Timothyjem Kaiserom, u pećini Spila u zaseoku Nakovane blizu Orebića otkrio sam ilirsko svetište koje datira između 4. i 1. stoljeća prije Krista – prisjetio se dr. Stašo Forebaher, arheolog i antropolog s Instituta za antropologiju u Zagrebu. Otkriće ilirskog svetišta Spila privuklo je veliku pozornost domaćih i stranih medija, među ostalima National Geographica i Discoveryja, no pravo je iznenađenje uslijedilo kada je Forenbaher spoznao da se među tisućama komadića fine helenističke keramike nalaze i ulomci obrađene bjelokosti.

– Te ulomke bjelokosti našli smo u ljepljivoj špiljskoj ilovači samo zato jer smo iznimno pažljivo istraživali nalazište. Jedini vidljivi komad bio je onaj na kojem je bio ugraviran rak sastavljen iz tri dijela. Iako smo naslućivali da je to važno, bilo je mnogo materijala koji smo istraživali pa je taj komadić od bjelokosti nekoliko godina stajao po strani. Kada sam počeo istraživati taj komad, shvatio sam da raspolažemo i ulomcima bjelokosti s ugraviranim ribama, a zatim smo složili i dva muška lika zaogrnuta plaštevima koji izgledaju kao blizanci – ispričao je Forenbaher koji je nakon nekoliko godina spoznao da je pronašao 30 ulomaka bjelokosti., objavio rad u uglednom časopisu Journal for the History of Astronomy.

Inače Nakovanski Zodijak pronađen je 2001. a vijest o njegovom pronalasku objavljena je 15.05. 2006 – POGLEDAJTE LINK  >>> PRONAĐEN NAJSTARIJI HOROSKOP

Pošalji dalje: