Prezentacija vatrogasnih pomagala

U vatrogasnom domu u Korčuli održana je u petak poslijepodne prezentacija i obuka vatrogasaca u korištenju novih pomagala za spašavanje unesrećenih iz prometnih nezgoda.

Uz zapovjednike i predstavnike DVD-a s otoka Korčule i poluotoka Pelješca bili su i članovi Javne vatrogasne postrojbe iz Dubrovačkog primorja i otoka Mljeta.
Uz nazočnost gradonačelnika Korčule Mirka Duhovića, njegovog zamjenika Franca Steneka i predsjednika Gradskog vijeća Lovra Krstulovića, o ovim je vrijednim pomagalima sa strane struke govorio pročelnik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stijepo Bašica, kazavši da su vatrogasci Korčule i općine Smokvica dobili uz pomoć lokalne samouprave izuzetno vrijedne alate,što je i viđeno za vrijeme prezentacije i obuke vatrogasaca. Tako je Grad Korčula za DVD financirao 120 tisuća kuna iz gradskog proračuna za ovakve namjene.

Pročelnik Bašica je istaknu kako je ova nabavljena specijalna oprema neophodna za uporabu izvlačenja i zbrinjavanja ozlijeđenih osoba u vozilima.

To su hidraulične škare za rezanje, širenje i razvlačenje lima s potrebnim priborom i pomoćnim alatom za spašavanje ljudi i imovine,posebno za spašavanje unesrećenih iz prometnih nezgoda koje su sve češće, rekao je pročelnik vatrogasaca županije Stijepo Bašica. Nažalost u tim nezgodama vatrogasci imaju sve više posla.

Posebno su vrijedna pomagala za članove DVD-a iz Smokvice, koji su nabavili takozvani visokotlačni modul koji služi za gašenje požara i za intervencije u prometnim nezgodama,kod zapaljenja vozila, i puno će značiti za početno gašenje šumskih požara, jer do sada DVD iz Smokvice nisu imali takvo pomagalo za intervencije,kazao je zapovjednik DVD Smokvica Ivan Pecotić.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: