I švedski čelnik za EU

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se u srijedu 18. siječnja u Banskim dvorima u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carlom Bildtom, koji je boravio u službenom posjetu Hrvatskoj.

Ministar Bildt tom je prigodom još jednom izrazio švedsku potporu Hrvatskoj u njezinom pridruživanju Europskoj uniji, naglasivši kako se nada da će rezultat nadolazećeg referenduma o pristupanju biti pozitivan. Pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji vrlo je važan signal čitavoj regiji jugoistočne Europe, rekao je, koju treba i dalje poticati u strukturnim i političkim reformama kako bi se proces europskih integracija uspješno nastavio.

Carl Bildt, koji ima kuću u Korčuli i često uživa u šetnji našim gradom okružen naoružanim tjelohraniteljima, tijekom vojno-oslobodilačkih akcija Bljesak i Oluja 1995. godine, u više je navrata tražio vojnu intervenciju UN-a i NATO-a protiv Hrvatske kako bi se očuvala tzv. SAO Krajina.

Kao mirovni posrednik Europske unije za bivšu Jugoslaviju, 1995. osudio je oslobodilačku akciju hrvatskih oružanih snaga. Od prosinca 1995. do lipnja 1997. vršio je funkciju visokog predstavnika za BiH.

Carl Bildt u svojim memoarima (“Misija mir”, ZID, Sarajevo, 1998., 82.), kada piše o Hrvatima, razlikuje i uspoređuje “pitome političare iz plodne Posavine” i “izražene nacionaliste koji potiču sa škrtih hercegovačkih brda”, a na svjedočenju u slučaju Biljane Plavšić kao bivši prvi visoki predstavnik u BiH izjavio je da: Biljana Plavšić nikada nije bila dio užeg kruga ekstremnog nacionalističkog rukovodstva bosanskih Srba, te je pohvalio njenu ulogu u pomaganju primjene Daytonskog mirovnog sporazuma.

T.A.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lai2Vn2ADNM[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tj97yJ6t-6E[/youtube]

Pošalji dalje:

3 komentara “I švedski čelnik za EU

  1. ajmeee (Uredi)

    Ja san bi 100% uvjeren da piše “I švedski četnik za EU”.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.