Žrnovski makaruni i Rakija od ruže su s najvećim potencijalom

U sklopu provedbe projekta Razvoj Agro-turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji,u Korčuli je u Gradskoj vijećnici održana projekt radionica u kojoj su predavači  iz Regionalne razvojne agencije DUNEA u suradnji sa timom prof. Damira Kovačića sa Agronomskog Fakulteta u Zagrebu pomagali lokalnim proizvođačima i poznavaocima tradicije i tradicijskih jela i pića,kako identificirati recepture tradicionalnih proizvoda .
Dunea je do sada održala 7 radionica diljem županije,kazao nam je njihov stručni suradnik Tomislav Grković.

Prema njegovim riječima,radionice su održane kao ključni dio prve faze projekta:Identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda na području DNŽ,nakon čega su sudionici radionica pristupili ocjenjivanju svakog pojedinog proizvoda uz ključne kriterije kao što su : izvornost proizvoda,tržišni potencijal te dostupnosti samog proizvoda ili sirovine. Rezultati ocjenjivanja će nakon analize pokazati koji su prioritetni proizvodi u našoj županiji koji bi sa malo ulaganja mogli osvojiti tržište i pridonijeti razvoju ruralnog kraja.

Interesirao nas je otočki pristup projektu,za što je Tomislav Grković pojasnio,da je na svim radionicama predložen veliki broj jela i pića koji su poznati u našem kraju,ali koji zbog uglavnom ekonomskih razloga nikad nisu adekvatno vrednovani i pušteni na šire tržište. Među proizvodima ima onih koji su zastupljeni u svim regijama županije (travarica, suhe smokve, maslinovo ulje…) ali naravno i onih koji su specifični samo u uskom području (žrnovski makarun, stonska torta, lumblija, med od mandarine…).

U nastavku projekta predviđeno je da se na proizvodima koji se pokažu najperspektivnijima,odrade pilot akcije pokretanja proizvodnje te ih označiti i izdvojiti od takvih proizvoda konkurencije i komercijalizacije samih proizvoda.

Za Grad Korčulu nam je rekao kako se je kroz razgovore s proizvođačima dalo naslutiti da postoji veliki broj starih receptura koje se danas mogu probat samo u privatnim kućama, dok su meniji restorana internacionalizirani te rijetko nude tradicionalne recepture od domaće proizvodnje.

Analiza ocjena će pokazati rezultate ove radionice,ali žrnovski makarun i rakija od ruže su se već u raspravi izdvojili kao proizvodi sa najvećim tržišnim potencijalom.

Inače,u Žrnovu se svake godine u vrijeme turističke sezone održava takozvana Makarunada gdje domaćice pripremaju ovaj gastronomski specijalitet,čije recepte samo one znaju.

Niko Perić

Pošalji dalje: