O trajektu iz Drvenika ovisi turizam Korčule

Prijedlogom plovidbenog reda Jadrolinijinih trajekata za 2010. godinu prvi put nakon više od deset godina izostavljena je sezonska trajektna linija Korčula – Drvenik. Kako HGK-Županijskoj komori Dubrovnik korčulanski brodar Mediteranska plovidba nije dostavio prijedlog, vjerojatno je da sljedeće sezone trajektne linije neće biti.

Doznajemo da u sadašnjim poslovnim neprilikama nova uprava korčulanskog brodara smatra da izlaskom autoceste na Ploče linija gubi na važnosti. U upravi procjenjuju da nije riječ o dobroj investiciji, jer se nekoliko milijuna eura potrošenih za kupnju novog trajekta ne bi vratilo.

Novog direktora Vladimira Šelebaja sada muče druge brige i ta mu linija nije prioritet. Tvrtka je na rubu bankrota, pomorcima kasne plaće, na djelu je racionalizacija poslovanja i traženje izlaska iz problema.

U HTP-u Korčula negoduju jer smatraju da će, zbog izostanka linije, korčulanski turizam pretrpjeti velike štete. Domaći je hotelijer u dio turističkih programa prema inozemnim turoperatorima već ukalkulirao spomenutu prugu. Direktor Jure Vlašić smatra da Grad i Županija moraju napraviti pritisak na državu da se linija zadrži.

U Gradu su, također, mišljenja da država ne smije dopustiti ukidanje linije, a primjedbe su već dostavili državnome brodaru.

Zbog udaljenosti od splitske i dubrovačke zračne luke, Korčula svake godine trpi sve veće gubitke u turizmu jer je gostima dolazak na otok skup i kompliciran.

Organiziranog prijevoza nema, a taksisti prijevoz od Čilipa do otoka naplaćuju 300 eura, što je više od avionske karte. Jedini spas su dobre brodske i trajektne veze, tvrde Korčulani.

Zato smatraju neophodnim uvođenje brzog, komfornog trajekta, kapaciteta do 100 automobila, oglašavanje pruge u svim turističkim katalozima i provođenje sustava zimskih rezervacije preko interneta. Korčulanima je svejedno plovi li Mediteranska ili Jadrolinija – ali pruge mora biti!

Željan Petković / epeha – Slobodna Dalmacija
Pošalji dalje:

Jedan komentar za “O trajektu iz Drvenika ovisi turizam Korčule

  1. malimate (Uredi)

    Uspješan turizam u Korčuli ovisi o tome kad će iz HTP-a odletit Vlašić i Grgić i neka nova ekipa počet radit turizam koji su oni prespavali…isto kao i u Orebiću dok je Mrgudić u HTP-u gazda kao da je njegovo privatno…

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.