Zatraženo ‘prepituravanje’

tedeschi

Konzervatori u Dubrovniku  naložili „prepituravanje“ zgrade jer žuta boja nije prirodna

Slučaj  prve kričavo obojane   stambene četverokatnice u starogradskoj jezgri pobudio je u Korčuli različite dvojbe i komentare.

Preko noći presvučena zgrada koja je odjenula iritirajuće žuto odijelo, najednom se istaknula među ostalim susjednim, depresivno sivim,neuredno ožbukanim fasadama, a ta je činjenica uzbunila Korčulane kao malo što ranije. Velika  se većina građana žutoj zgradi u „Zakerjanu“,kako Korčulani zovu taj dio starogradske jezgre, stala smijati i rugati. Na račun nje počele su se pričati svakojake šale i vicevi. Najveća kritika usmjerena je pak na činjenicu što se zgrada sada ističe više od kula, bedema, ali i od kampanela katedrale Sv.Marka. Padali su i najironičniji komentari,poput onih da sada:“ i kampanel treba opiturat u žuto“. Slučaj se toliko naelektrizirao da je stigao i do nadležnih tijela,Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Vlasnik će,kako doznajemo, po nalogu konzervatora,  morati  prefarbati svoju kuću drugom,manje istaknutom bojom.

Iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku dobili smo informaciju da je vlasniku već naloženo prefarbanje  u prirodni ton boje koja je najsličnija žbuci. On se navodno ispričao, okrivljujući radnike da su greškom zamiješali krivu boju i od  njegove fasade napravili „maškaru“.

Međutim, zanimljivo je spomenuti i mišljenja onih koji drže da je ofarbana fasada više plus nego minus. Naime,  manji dio javnosti smatra da zgradu ne treba dirati jer je takva bolja i ljepša. Drže kako je ona dobar primjer za motivaciju ostalim vlasnicima da krenu farbati fasade sivih zgrada u starome gradu.Smatraju da će se tako cijeli prostor, koji sada izgleda depresivno, tužno- oživjeti. Sljedbenici takve ideje pozivaju se na gradove poput Venecije, Rovinja, Poreča i ostalih  istarskih, ali i drugih mjesta, spomenika kulture na Jadranu koji prefarbani živim bojama, nisu manje ljepši.

Konzervatori odgovaraju kako farbanje fasada „neprirodnim“ bojama nije nikada bio običaj u Dalmaciji. Zgrade se nikada nisu isticale kričavim,žutim,narančastim,plavim,crvenim bojama koje, zbog  ondašnje jednostavne tehnologije, nisu ni postojale. Običaje tradicije gradnje i izgleda starih zgrada u povijesnim jezgrama treba poštovati, poručili su Dubrovčani. Istaknuli  su da struka svaku zgradu u gradovima-spomenicima gleda kao izdvojen slučaj. One koje nemaju kamenu fasadu, farbane su prirodnim bojama,od mljevene cigle itd. Iste takve standarde,poštujući povijest i ranija iskustva, konzervatori traže i danas.

Iz tog razloga zaštitari spomeničke baštine,među ostalim, u starogradskim jezgrama,spomenicima nulte kategorije, ne dozvoljavaju farbanje zgrada bojama, kakvih ranije u povijesti  srednjovjekovne Korčule nije bilo.

Željan Petković

Pošalji dalje:

11 komentara “Zatraženo ‘prepituravanje’

 1. Miriam (Uredi)

  Pametnjakovici koji smatraju da triba pituravat zgrade onako kako sto su piturane u Veneciji ocito nikad ni bi u Veneciji – ili, ako je bi, slon mu je sidi na ocima. Venecija bi itekako rado imala lipe zgrade od prvorazrednoga biloga kamena – kad bi imali biloga kamena kvalitete koju ima Korcula.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Polu_Skojar (Uredi)

  Vidio sam vise cudnim kricavim bojama obojenih privatnih zgrada i po nasim peliskim malim mistima te sam zacudjeno pitao poznanike o ukusima i bojama. Rekli su mi da su te kricave boje uvezene i da se prodaju po cudno niskim cijenama te da su tako utjecale na odabir i “ukus”.
  Mozda je to pravi razlog odabira boje i kod ove korculanske zute zgrade?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. badija (Uredi)

   Da čujem koji pametniji komentar od onih koji su ovaj ocijenili ka loš

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. ramzes3 (Uredi)

  ma super je boja još jednu svjetleču reklamu treba stavit

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. marpad (Uredi)

  da su vlasnici politički aktivni, da su neki "novopečeni" bogatuni, ne bi od njih tražili da popravljaju, sve da su opiturali u zeleno ili crveno. a sada kada su se svi odgovorni digli na noge, neka izbace disco iz staroga grada, ograniče broj stolova u pojedinim restoranima, srede parkirna mjesta, etc, etc…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. dezutilo (Uredi)

  Bravo Marpade… Našli su di će trenirat strogoću!
  S obzirom na svu anahiju u gradu trebalo bi da se kuće pituraju u crveno-crno!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. furesht (Uredi)

   Ako nadlezni vec zele utjecati na izbor boja fasada onda tu paletu boja valja uredbom propisati i subvencionirati da bi si je i gardjani slabije platezne moci mogli priustiti i tako uljepsati grad – poboljsati turisticku ponudu. Uredba kojom bi se subvenioniralo zamjenu zbuke i asfalta za kamen bila bi veliki poticaj klesarstvu. Vizualni efekt bi bio popratna pojava.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. cipal (Uredi)

  Mogli su bolje opiturat u rozo i stavit veliko slovo T i dobit koju kunu od telekoma.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.