Blagdansko slavlje u čast Gospe Kandelore

SMOKVICA – Brojni Smokvičani u rodnom mjestu, diljem domovine i u svijetu svečano su obilježili blagdan svoje nebeske zaštitnice Gospe Kandelore i Dan Općine Smokvica. Blagdansko slavlje započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Glavnog križa u mjesnom groblju, a nastavljeno promenadnim koncertom Narodne glazbe Smokvica na mjesnom kolodvoru.

U župnoj crkvi Blažene Djevice Marije od Očišćenja obavljen je blagoslov svijeća, nakon čega je održana i velika blagdanska procesija sa zavjetnim kipom Gospe Kandelore kroz mjesto, a koju je u nazočnosti brojnih vjernika, čelništva Općine Smokvica, dekana i župnika svih korčulanskih župa, kumpanijara, članova župnog zbora i ostalih gostiju predvodio dekan korčulanskog dekanata don Nikola Berišić. Po završetku blagdanske procesije održano je u župnoj crkvi svečano euharistijsko slavlje i koncelebrirana sveta misa, a koju je također predvodio dekan don Nikola Berišić. Poslije podne je na velikoj mjesnoj pijaci ispred župne crkve pod vodstvom kapetana Jerka Stipišića održan glavni godišnji nastup i folklorni program VU „Kumpanjija“.

Blagdanskom slavlju prethodila je svečana sjednica Općinskog vijeća Smokvica, na kojoj su, među ostalim, uručena općinska javna priznanja Tako je ove godine po prvi puta uručena nagrada za životno djelo koje je dobio dugogodišnji župnik i dobrotvor don. Božo Baničević, dok je za najuspješnijeg privatnog iznajmljivača u 2011. godini nagrađen Ivan Baničević Škudrić,
Također, u okviru programa proslave blagdana Gospe Kandelore održan je u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije od Očišćenja tradicionalni susret zborova otoka Korčule, u kojem su sudjelovali župni zbor „Don Jakov Salečić“ iz Smokvice, muška klapa „Smokvica“, župni zbor Sv. Roka iz Lumbarde, te Mješoviti pjevački zbor Svih svetih i Župni zbor mladih „Stope“ iz Blata.

D.OREB

Pošalji dalje: