Vozač F-toursa im prenio virus?

U četvrtak je iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ‘‘Dr. Fran Mihaljević’’ potvrđeno da su korčulanski učenici dan prije zaprimljeni u bolnici i testirani na virus H1N1.

Nalaz je bio pozitivan svim učenicima, trojici profesora, vodiču i vozaču F-toursa. U klinici sumnjaju da je učenike zarazio vozač splitske agencije koji se dan ranije autobusom vratio iz Španjolske. I on se sada nalazi na kućnom liječenju.

Nakon povratka u Korčulu, učenici su iz trajektnog pristaništa odmah upućeni svojim kućama na liječenje. Doznajemo da je njihovo zdravstveno stanje u četvrtak zadovoljavajuće. Nekima se temperatura već snizila i vidljivi su prvi znakovi oporavka, dok neke virus još “trese”.

Upitan hoće li škola poduzeti mjere protiv splitske turističke agencije F-tours, za koju se opravdano sumnja da je odgovorna za zarazu korčulanskih učenika, ravnatelj prof. Lovre Botica odgovorio je kako će pričekati da djeca ozdrave, a onda s roditeljima odlučiti što dalje.

Roditelji djece i škola ne kriju ogorčenost prema agenciji koju drže odgovornom za zarazu učenika. U školi su sve učinili da učenici izbjegnu Španjolsku, a sada sve upućuje na činjenicu da je zarazu u zatvorenom, klimatiziranom autobus uzrokovao vozač autobusa koji se dan prije vratio iz te zemlje.

S direktorom agencije Lukom Pitalom nismo uspjeli kontaktirati jer je na putu, no neslužbeno se doznaje kako oni misle da zaraza u autobusu uopće nije moguća jer se prostor nakon povratka s puta redovito čisti i sterilizira. No, iz službe za epidemiologiju zaraznih bolesti tvrde kako su upravo zatvoreni, klimatizirani prostori najgori za širenje zaraze.

Ž.P. / EPEHA /SLOBODNA DALMACIJA

Pošalji dalje: