U tjedan dana pronašli tri uginula dupina u Jadranu

U moru uvale Sobra na središnjem dijelu otoka Mljeta pronađen je uginuli dupin, što je već treći leš dupina koji je u posljednjem tjednu pronađen u akvatoriju južnog Jadrana. Još nije poznato što je izazvalo smrt dupina.

Naime, nakon što su mještani i ribari već pronašli po jedan leš u uvali Velikog Zatona te u uvali Soline, na ulazu u Mljetska jezera, treći leš morskog sisavca koji je za mnoge “zaštitni znak” mora pobudio je veliko zanimanje otočana, ali i stručnjaka.

Viši znanstveni suradnik Instituta za more i probalje Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Vladimir Onofri naglasio je za Jutarnji list kako za sada “nije moguće bilo što pobliže naznačiti kao mogući uzrok smrti sve dok stručnjaci ne obave obdukciju, ali je nije isključeno kako su morske struje i vjetrovi leš dupina nanijeli iz južnog, otvorenog dijela Jadranskog mora”.

Dupina je pronašao mljetski vatrogasac Nikola Stražičić Miš i o tome dojavio ronilačkom centra “Aquatica Mljet”, voditelju Mariju Orlandiniju. “U četvrtak 2. veljače sam, kratko po dojavi, otišao u Sobru pogledati što je more nanijelo. Po dolasku sam zatekao uginulog dupina, dužine oko 130 do 150 cm a teškog oko 80 kg. Međutim, zbog visokih truležnih promjena nisam mogao odrediti o kojoj vrsti dupina je riječ te sam nakon dojave dubrovačkom Institutu za more i priobalje obavio uzorkovanje tkiva dupina”, ispričao je Orlandini.

Uzrok smrti dupina trebali bi odgnoetnuti stručnjaci s zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, zajedno s volonterima udruge “Plavi svijet” iz Malog Lošinja.

Danas.hr 04.02.2012.

Pošalji dalje: