Krizni stožer na jugu: Pripremite se za drugi val hladnoće

Iako se lokalne ceste na pelješkom i neretvanskom području još čiste od snijega, a školarci u dolini Neretve sve do ponedjeljka neće imati nastavu, stanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nakon snježnog nevremena uglavnom je normalizirano, a nakon najave meteorologa o novom polarnom valu što stiže za vikend terenci se pripremaju i za sljedujuće, eventualne nevere.

Načelnik središnjeg Stožera za zaštitu i spašavanje na jugu, zamjenik župana Frano Skokandić ističe kako su ‘svim lokalnim stožerima adresirani napuci vezano za pripreme i angažman snaga na terenu’.

‘Ako nas je prvi val hladnoće i iznenadio, drugi ne bi smio’, prokomentirao je, dodavši kako je ‘na njima da osiguraju čišćenje lokalnih cesta, bolju suradnju s HGSS-om i Crvenim križom, jer je tu bilo malo nesporazuma na terenu’.

Priznaje kako sljedujuće eventualne nevere ‘moramo dočekat spremniji, nego li smo prethodne’.

– Organizacija je najvažnija, a od tehnike imamo, koliko imamo, 11 strojeva Dubrovnik cesta. To nije dovoljno, jer ovo su ipak, ekstremni uvjeti, stoga moramo koristiti i građevince, odnosno njihovu operativu i napraviti sve što možemo. Naša preporuka i upozorenje lokalnim stožerima je da organiziraju i dobrovoljna vatrogasna društva, građane, kako bi i oni pomogli tamo gdje treba – ističe načelnik kriznog Stožera DNŽ.

Napominje, kako su u sklopu priprema za predstojeće hladnoće i padaline u dane vikenda, unatoč činjenici da još ima dovoljno zaliha soli, već naručene i nove.

Jasmina Mrvaljević – Slobodna Dalmacija
Foto: Vinka Damjanović – FB

Pošalji dalje: