Dobrovoljnim se radom spašava kuća u Lumbardi

Unatoč hladnoći,toplina ljudskog srca unijela je dovoljno topline u obitelj Milina iz Lumbarde na otoku Korčuli kojima je nedavni požar na dimnjaku obiteljske kuće prouzročio veliku štetu. Izgorio je krov i cijelo potkrovlje.

Bilo je to u ponedjeljak (6. veljače 2012.) poslijepodne oko 14 sati kad su susjedi primijetili dim i vatru u gornjem dijelu kuće u kojoj živi starica Smiljana Milina koja skrbi i o svom bratu Ivanu, koji je slabo pokretan i teže bolestan.

Odmah je bio upućen poziv vatrogascima iz DVD Korčule koji su poduzeli spašavanje donjeg dijela kuće u kojem su i stanovali Smiljana i Ivan. Bio je dodatan problem, priča nam danas ispred te kuće Ivan Radovan, načelnik općine Lumbarda, jer je cijela kuća bila pod električnim naponom, uz stare ugrađene osigurače koji nemaju automatske sklopke, nego sami prekinu opskrbu strujom, kad je obično kasno.

Srećom, brzina i sposobnost vatrogasaca i električara spašen je donji dio kuće i izbjegnuta je moguća još veće šteta.

Nakon gašenja požara, daljnju skrb o svom stricu su preuzele Smiljanine kćerke koje žive u Dubrovniku, dok su Smiljani pružile pomoć žene iz Lumbarde.

I danas poslijepodne dvadesetak dobrovoljaca iz Lumbarde, uspjelo je napraviti novu drvenu krovnu konstrukciju,i postaviti kupe, i tako završiti prvi dio najvažnijeg posla. Preostaje još izgradnja novog modernijeg dimnjaka.

I sam dobrovoljac, Ivan Radovan nam priča kako se je pozivu za pomoć bio prijavio veliki broj sumještana, ali je dio stručne ekipe izabrao njih 20, mlađih, jakih i stručnih ljudi. Među njima su i obrtnici, te zaposlenici KTD „Mindel“ iz Lumbarde, koji su večeras svoj posao obilježili zajedničkom večerom, uz čašćenje  Općine, koja je prvog dana nakon požara uplatila oko 12 tisuća kuna za hitnu nabavku materijala.

Sada je u tijeku dogovor s aktivistima Crvenog križa,da se nabave osnovne nužne potrepštine za ugodniji život nastradale obitelji.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje:

3 komentara “Dobrovoljnim se radom spašava kuća u Lumbardi

 1. crni (Uredi)

  Šteta što su ovakva humana djela popraćena sa samo jednim komentarom.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. www (Uredi)

   A što bi sad trebalo,pisat knjigu??? Gledaju se djela a ne slova !!! 😉

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.