Duško Antunović – Dule

Duško Antunović – Dule (24. veljače 1947. – 16. veljače 2012.)

Korčulanski plivački klub ponosan je što se u njegovom okrilju odgojio jedan najvećih svjetskih vaterpolo stručnjaka Duško Antunović, kojega smo od milja još u njegovoj ranoj mladosti prozvali Dule, a tako će ga uvijek zvati svi njegovi brojni prijatelji i obožavatelji kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Dule se rodio u Korčuli 24. veljače 1947. godine. Kao sva korčulanska djeca svoje prve plivačke zamahe učinio je na plivalištu KPK-a. Nije bio navršio ni 10 godina kada je dao svoj prvi gol u pionirskoj momčadi 1957. godine. Sljedećih 10 godina formirao se u pravoga vaterpolista i to u zemlji koja je tada bila na vrhu svjetskoga vaterpola, dok su mu u Korčuli bili uzori Korčulani i poznati svjetski vaterpolisti Gojko Arneri, Lovro Radonjić, Tomislav Franjković

Uz pristanak i potporu svojega matičnoga kluba KPK-a, prešao je 1967. godine u beogradski ”Partizan” u kojemu je imao mnogo bolje uvjete za razvoj svojega vaterpolskoga talenta. Sve do 1977. godine, kada je završila njegova igračka karijera, bio je na samom vrhu svjetskoga vaterpola. Osvojio je s  ”Partizanom” tri klupska naslova prvaka Europe, a to je tada značilo i svijeta. A za reprezentaciju bivše SFRJ odigrao je 150 utakmica i osvojio brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Barceloni 1970. godine i također brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Beču četiri godine kasnije. Na Mediteranskim igrama 1971. godine u Izmiru osvojio je zlatnu medalju.

1978. godina označila je zvjezdani trenutak, kako za Dula Antunovića tako i za naš Klub. Svojim trenerskim umijećem i svojim specifičnim, prijateljskim i sugestivnim, pristupom igračima, najzaslužniji je što je njegov Korčulanski plivački klub osvojio Kup Jugoslavije, a zatim i Kup pobjednika kupova Europe. Oduševljeni doček koji je njemu i njegovom Klubu priredio grad Korčula bila mu je najveća nagrada za njegov trud i trenerski talent.

Dule je poslije toga velikoga uspjeha bio nekoliko godina trener VK ”Partizan”, da bi se 1989. godine vratio u Hrvatsku i postao trener HAVK ”Mladost”, s kojom je osvojio dva naslova europskog prvaka, 1989. i 1990.

Hrvatska sportska javnost ipak će ga najviše pamtiti po tome što je bio prvi izbornik samostalne hrvatske vaterpolske reprezentacije od 1991. do 1993. godine. Time se svojoj domovini odužio kada joj je bilo najpotrebnije i kada je i putem vaterpola stjecala svoj međunarodni ugled.

Kasnije je u svojoj trenerskoj karijeri trenirao i vaterpolo klubove ”Ljubljana“ i  „POŠK“ iz Splita.

Za svoje sportske zasluge dobio je dva hrvatska istaknuta odličja: ono Predsjednika Stjepana Mesića, Danice hrvatske s likom Frana Bučara, te najvišu nagradu Hrvatskoga olimpijskoga odbora ”Matija Ljubek”, za životno djelo.

Ali, ovu blistavu profesionalnu karijeru najbolje nadopunjuje njegov ljudski lik i vedar temperament. Dule je mogao razgovarati o svim mogućim temama sa svim mogućim ljudima. U njegovim duhovitim opaskama uživali su svi, od običnih „malih“ ljudi do predsjednika država. Uvijek je bio kritičan prema svima onima koji nisu bili na visini svojih stručnih položaja i koji nisu posjedovali zahtjevne ljudske vrline. Bio je u svemu poseban.

Kao što je jednom napisao njegov prijatelj i obožavatelj, koji je sticajem sudbine umro samo jedan dan nakon Dula, novinar i televizijski urednik Milorad Bibić Mosor:

”DULE KORČULANSKI, JEDAN JEDINI, NEPONOVLJIVI. ČOVJEK BEZ KOJEGA ”KAPEKAŠI” NIKAD NE BI POKORILI VATERPOLSKU EUROPU!”

Mi kapekaši vječno ćemo ga se sjećati. A on će biti uzor svim budućim generacijama vaterpolista u Korčuli.

Korčulanski plivački klub.

Pošalji dalje:

3 komentara “Duško Antunović – Dule

 1. Zakrjan (Uredi)

  Ovo su lipe riči,ko god ih je sastavi lipo je učini.
  Igralo je večeras primorje kontra pro recca,izgubilo je.
  Bilo je čudo svita,prekrcato.
  Bila je i minuta šutnje za duleta,a meni grop u grlu…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Bilinaš (Uredi)

  Neka ti je laka zemlja LEGENDO. Novi bazen bi treba nosit tvoje ime.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. kukumica (Uredi)

  Da, bazen bi trebalo nositi njegovo ime. Gdje se može pokrenuti ta inicijativa, yna li tko?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.