Dno Jadrana među najzagađenijima u Europi

Koncentracija otpada na dnu Jadrana među najvišima je u Europi. Odmah iza njega je Keltsko more i sjeveroistočni dio Sredozemnog mora. Otpad u Jadransko more baca oko četiri milijuna ljudi. Za vrijeme turističke sezone taj se broj ušesterostruči.

Tim znanstvenika istraživanje je vršio na tijelima uginulih kornjača, a njegovi rezultati objavljeni su u časopisu Marine Pollution Bulletin. Iako utjecaj otpada na morski svijet nije potpuno razjašnjen, znanstvenici vjeruju kako je on za neke vrste smrtonosan.

Istraživači sa Sveučilišta u Zagrebu na čelu sa dr. sci. Bojanom Lazarom otkrili su da više od trećine od 54 kornjače koje su pregledali, u svojoj utrobi imaju neku vrstu otpada, kao što su plastične vrećice, folija, konopci i ribarski najlon, što je u mnogim slučajevima uzrok ugibanja ovih životinja.

Priobalna područja sjevernog Jadrana jedno su od dvaju najvažnijih staništa u Sredozemlju za razvoj kornjača. ‘Moramo saznati više o Jadranu kako bismo pomogli kornjačama na njihovom putovanju Mediteranom. Kornjače jedu gotovo sve, a plastika jako dugo ostaje na dnu i zato moramo početi paziti što sve bacamo u Jadransko more’, rekla je znanstvena novakinja Romana Gračan s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu, koja je također radila na ovom istraživanju.

Koncentracija otpada na dnu Jadrana među najvišima je u Europi. Odmah iza njega je Keltsko more i sjeveroistočni dio Sredozemnog mora. Otpad u Jadransko more baca oko četiri milijuna ljudi. Za vrijeme turističke sezone taj se broj ušesterostruči. Znanstvenici vjeruju kako će nova studija pokrenuti ozbiljnije rasprave te da će se započeti s osmišljavanjem projekata za očuvanje mora, piše BBC.

Pošalji dalje:

4 komentara “Dno Jadrana među najzagađenijima u Europi

 1. gojko (Uredi)

  Treba se pridružiti na nivo otoka toj hvale vrijednoj akciji,održati predavanja širom otoka građanima i ostalim stanovnicima o štetnosti za floru i faunu u moru,da se na baca u more i po uvalama.Angažirati mlađe da gledaju gdje se baca i odlaže smeće i otpad.Treba Vlada donijeti jedan strogi Zakon sa drastičnom kaznom za takve prekršioce.U Aci marinama,gradskim lukama i ostalim lukama dijeliti letke po:Kruzerima,Jahtama,Jedrilicama itd što se smije,a što ne smije bacati i odlagati u more.Takav Zakon imaju neke strane države koje štite svoje more i u moru Floru i Faunu,kao i riblji fond.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. kukumica (Uredi)

  Mene srca zaboli kad ovako što pročitam. Slažem se s Gojkom, treba ljude podučavati, stalno, svuda i treba uvjesti visoke kazne za zagađivače. Ljetos sam se šetala sa šestogodišnjim dječakom po okolici Pupnatske luke. Koliko smeća, auto olupina! mili Bože. I taj dječaćić mi je rekao: Pa to se ne smije i bio je ljut. Tako ga je netko podučio u školi koju pohađa, van Hrvatske.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. gojko (Uredi)

  Samo da netko zaroni u more ispred Sv. Nikole,oko Starog Grada,ispred Planjaka tj.Istočna riva,od Hotela Park,uvala Porto Už,dno je puno svakojakog smeća i otpada,izvor zaraze je Porto Už,kao ispred Hotela Bon Repos,pa puntom sve do Benzinske pumpe,kakvi smo ne možemo ništa tražiti od prirode i mora.Ne želim nikoga povrijediti,ali u gradu nemamo nijednu Ekološko društvo Prijatelja Prirode.Žalosno je to za naš grad,i dragi moji ako želimo da imamamo strane goste i uspješnu sezonu “PROBUDIMO SE SVI SKUPA” i mi stariji pa do onih najmlađih u ovom gradu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. gojko (Uredi)

  Jutros sam vrtio po internetu stranicu o Društvima podvodnih ribolovaca,i našao sam slijedeće podatke njemački gradovi Minhen i Hamburg imaju oko 25000-3oooo hiljada članova svojih klubova,a nama zjapi prazan BON REPOS,i nitko se nije sjetio da sa sa njima stupi u kontakt da se spoji ugodno i korisno za naš grad,oni bi nama pomogli u čišćenju podmorja a HTP-Korčula bi imala koristi.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.