Ugrožene životinje u Hrvatskoj

Nažalost u zadnje vrijeme sve se više priča o zagađenju zemlje i o tome koje životinjske i biljne vrste treba pod hitno zaštititi, kako ne bi u potpunosti nestale.

U svijetu ima sve više organizacija koje se bave ovim sve većim problemom, koji umjesto da se smanjuje raste sve više. Da se barem malo smanji negativan rast ugroženih vrsta, postoji Crveni popis kao temeljni dokument svake zemlje, koji pokazuje koliko je neka vrsta biljaka i životinja u opasnosti od izumiranja, odnosno u kojoj joj mjeri prijeti i koliko brzo joj prijeti izumiranje.

Danas je taj crveni popis od velike važnosti i ne bi ga trebalo zanemarivati, jer upozorava na alarmantne stvari. Znamo da ponekad sve ovo zvuči previše dramatično, ali kad bi većina ljudi bila svjesna koliko zapravo nestanak nekih životinja utječe na prirodnu ravnotežu ne samo njih, nego i nas ljudi, tada bi možda zastali na trenutak i malo aktivnije se uključili u akciju spašavanja.

Prema istraživanjima provedenim u Hrvatskoj, 2004. godine utvrđeno je kako je ugrožena 1.171 vrsta biljaka i životinja, od čega je čak 412 životinja. Ovi podaci su iz prvog Crvenog popisa Hrvatske, objavljenog u nakladi Zavoda za zaštitu prirode.

Petina sisavaca, trećina vodozemaca i više od dvije trećine poznatih biljaka na rubu su izumiranja. Na svjetskom Crvenom popisu nalazi se i 91 vrsta sisavaca, ptica, riba, vodozemaca, biljaka, mekušaca i ostalih beskralježnjaka iz Hrvatske.

U odnosu na 2010., 2011. se znatno povećao broj ugroženih vrsta riba. Radi se uglavnom o endemskim vrstama koje žive na ograničenim području. Od kritično ugroženih vrsta s područja Hrvatske, na Crvenom popisu našla se i sredozemna medvjedica.

Prema ukupnom udjelu svjetskih popisa ugroženih životinja, u Hrvatskoj su najugroženije slatkovodne ribe, ptice i vodozemci. Postali smo dio svjetske statistike u nečem zaista negativnom.

Svi bi se trebali uključiti u svjetski proces spašavanja biljnog i životinjskog svijeta, jer time pomažemo i samima sebi.

( objavljeno na ekologija.com )

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Ugrožene životinje u Hrvatskoj

  1. gojko (Uredi)

    Pregledavajući na internetu stranice o toj temi i ima ih dosta,kao i udruga koje se bore za opstanak pojedinih vrsta,životinja,ptica,riba,gmazova itd.Sve se svodi na tom Što Priroda ne uništi prirodnim ciklusom,uništi čovjek,pod zemljom,na zemlji,u moru i podmorju sve se općenito svelo na biznis,a nove tehnologije toliko napreduju da ih danas ne možeš zamisliti.Sjećam se prije 42 godine,išao bih predveće na lignje ili na istočnu ili zapadnu rivu i uvijek bih ulovio dvije ili tri,kao ostali ribolovci tada,a o hobotnicama da ne govorim,ispod Starog Grada bilo je kotiliušte gera,more puno gavuna,a gdje je to sada.Lignju u mjesec dana ako uloviš je bingo,hobotnicu nisam vidio 8 mjeseci i nitko ne zna odgovor na to što se događa u moru.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.