Vela spila u National geographicu

U najnovijem broju hrvatskog izdanja časopisa „National geographic“ tiskan je podulji član o Veloj spili, kao jednom od najznačajnijih i najbogatijih sredozemnih arheoloških lokaliteta. Vela spila se nalazi na obroncima Pinskog rata, 130 metara iznad Vele Luke. Tekst je napisala Gordana Petrovčić.

Iz teksta :
„Stani“, prodorno je odjeknuo špiljom.“Ne kopaj dalje“, uslijedilo je. Uzbuđeni Dinko Radić pohitao je na mjesto na kojem je njegov kolega paleontolog kopao i netom prije polagano izgovorio : „Mislim da sam naišao na ljudske kosti“.Pomnim odmicanjem zemlje pred arheolozima i paleontolozima malo po malo na vidjelo  izlazio je Stanko,najstariji pronađeni kostur stanovnika Jadrana.Umro je u dobi od 40 -tak godina i imao je jako istrošene zube.Ime je dobio zahvaljujući Dinkovu uzviku „Stani“ ! Grob u kojem su pronađene kosti najstariji iskopani grob na području bivše Jugoslavije.Stanko je živio u mezolitiku prije više od 9000 godina.Bio je lovac,ribolovac i sakupljač plodova.Stanova je u Veloj spili poviše Vele Luke na otoku Korčuli.

„Kada pri iskopavanju nekoga arheološkog nalazišta naiđemo na ljudske kosti, onda sve ostalo postane sporedno. U čovjekovoj je prirodi potraga za spoznajom odakle je došao i kamo ide,a otkriće kostiju i grobova davnih predaka pomoći će u tom traženju“ ,objašnjava svoje uzbuđenje,koje je i dalje svježe, iako je Stanko iskopan prije pet godina-objasnio je arheolog Dinko Radić , ravnatelj Centra za kulturu Vele Luke.

„Stankov grob važan je i zato što se dosad ništa nije znalo o načinu ukopa pokojnika,tijekom mezolitika na području Hrvatske.“, nastavlja taj Višanin, koji već 23 godine analiziranja materijala iskopana u Veloj spili i stječe spoznaje o životu na Korčuli i Jadranu u minulim vremenima. (prenosimo s www.nationalgeographic.com.hr)

M.Cetinić (Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje: