NOSI NAS RIJEKA

Nosi nas Rijeka
Korčula-U organizaciji Centra za kulturu Korčula gostovala je večeras (subota,10.ožujak 2012). Kazališna udruga MOSOR iz malog mjesta Gata ispod planine Mosor u blizini Omiša.
Nažalost,kino dvorana je bila više od poluprazna,tako da se je i želja publike pokazala siromašno,barem većim aplauzom nagraditi glumce.Nakon predstave komentari publike popraćeni s uzdasima kao da su pokazivali želju da u dvorani treba biti više mladih,koji svojim ponašanjem mogu razvijati interes za kulturu,te i na taj način pozitivno djelovati na njihov individualni razvoj,povećanje njihovog razumijevanja i poštovanja prema različitostima,te interesu i ljubavi prema prirodnoj i kulturnoj baštini.Možda je nepopularno na ovakav način pozvati mlađu publiku da napune dvoranu,jer opet odgovor na njihovu nezainteresiranost trebali bi dati stručniji ljudi. Ravnateljica Centra za kulturu Lana Filippi Brkić nam kaže da ulaznice nisu velike,svega 20 kuna,osim toga i u ovogodišnjem programu rade Centar za kulturu ugovara dolazak brojnih najpoznatijih ansambla iz Hrvatske i inozemstva. Isto tako,Centar za kulturu svakoga petka navečer prikazuje najpoznatije hit filmove,a preko tjedna u jutarnjim satima kazališne predstave za djecu..
Kazališnu dramu NOSI NAS RIJEKA uz režiju Trpimira Jurkića izveli su glumci amateri:Filip Očasić,Ivica Borovac,Božidar Borovac,Biljana Borovac,Luce Mekinić,Marijo Kuvačić,i Marija Čović.Predstavu su svojim uslugama vodili : asistentica redatelja Nikolina Radmilo,svjetlo Ivan Očasić,ton Ivan Borovac,scena Ante i Joško Radoslić uz rekvizite Roka Guzića.
Ovu je kazališnu dramu napisao splitski glumac i pisac Elvis Bošnjak.Praizvedba je bila 2002.u HNK Split i od tada do danas osvaja brojne nagrade uz potvrdu brojnih kritičara da spada među najznačajnije tekstove u Hrvatskoj. Pored brojnih glumačkih nagrada predstava je proglašena najboljom na 13. Marulićevim danima osvojivši nagradu za režiju i najbolji tekst. Za ovaj tekst i ulogu Elvis Bošnjak je 2003.dobio i prestižnu nagradu Ministarstva kulture RH “Vladimir Nazor“. Nosi nas rijeka je Na 50.festivalu kazališnih amatera Hrvatske dobila nagradu kao najbolja predstava čiji su glumci također osvojili nagrade.
Po sadržaju je prikazana propast seoske obitelji u Dalmatinskoj zagori čija se priča može usporediti sa stvarnošću,prepoznatljivim trzavicama članova obitelji, u kojoj je novac kao i svugdje razlog  sukoba, netrpeljivosti članova obitelji u kojoj svađa braće dovodi do obračuna nožem s kojim su do tada rezali svinjsko meso dok im je majka umirala. U zajedničkoj obitelji prije majčine smrti bio je mir,uz tri brata Stipu najstarijega,Nikolu srednjega brata i Jerka najmlađega,bila je njihova  sestra Seka rastavljena  s djetetom,i majčina sestra Strina.Teško stanje obitelji,publici je još više približavao dijalekt Dalmatinske zagore uz beštimje,i vulgarne izraze,posebno se izražavalo nakon majčine smrti kad su se braća trebala dijeliti uz ostavštinu.Tada se pokazuje još veće neslaganje,svi bi htjeli sve.Donekle se sadržajno drama umirila udajom sestre Seke za mjesnog mladića Mladena koji prihvaća Seku i njezinoga sina koji u Zagrebu godinama studira i troši novac na drogu.
Pisac drame je ostavio i publiku u nedoumici bez konačnog  sretnijeg završetka kojega se duže čeka,i nema izlaza,njihova je socijalna strana sporija nego rijeka koja teče ispod njihove kuće.
Za dramu NOSI NAS RIJEKA  je autor Elvis Bošnjak napisao : „Čudesan je put kojim su prošle naše obitelji u samo četrdesetak godina,od potleušica s blatom na nogama,do interneta,mobitela i Mercedesa u kojima vozimo naše bake k liječniku,na skidanje mrene,kad je upitno čiju bi to mrenu trebalo odstraniti.Napisao sam ovu dramu iz ljubavi,i ona nije nužno vlaška,mogla bi se događati i na nekom otoku,pa bi se umjesto svinjama bavili maslinama,ostala bi ista muka,razlike su više u jelovniku.U ovoj drami sve je skriveno,škrto,u tišini.Ako odigramo tišinu,razumjet će se o čemu govorimo“

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: