BIVŠI FERIJELNI ČEKA FERIJALCE

Korčulani godinama ne opraštaju nekadašnjoj općinskoj upravi koja je 1965.godine prodala jedno od najljepših zemljišta u predjelu sv.Antun,između čempresa i borova 26 tisuća m2 zemljišta prešlo je u vlasništvo općine Slavonski Brod koji su za potrebe daljnjeg korisnika Ferijalni savez Slavonski brod,postavio sklopove manjih i većih paviljonskih kućica za ferijalno odmaralište.Uz manje zemljišne popravke i uvođenje struje i vodovodnih cijevi u glavno cisternu s kišnicom,tu su u ljetnim mjesecima dolazili na odmor radnici tvornice Đuro Đaković i građani Slavonskog Broda,kao i djeca i srednjoškolci,koji su masovno koristili malo kupalište u blizini hotela Bon Repos.

Već tada bilo je protesta od strane hotelskog poduzeća i samih građana,koji nisu ni mogli pronaći prostor na plaži ili u plićaku. Ni do danas se točno ne zna koliko je novca bilo uplaćeno u korist općine Korčula.

Nažalost baratalo se je podatkom da je sve bilo prodano za vrijednost jedne kutije cigareta,s objašnjenjem da je taj prostor daleko od grada i da od njega nikada neće biti nikakve koristi.

Godine su prolazile,ferijalci se mijenjali,lijepo se odmarali i zabavljali u odmaralištu uz plesne večeri,dolazili najpoznatiji glumci i pjevači,uz njih i sportaši.Korčulanski mladići željni zabave brzo su sklapali poznanstva,ferijalke postale udavače. A njihov se novi grad Korčula razvijao, uz samo odmaralište izgradilo se veliko stambeno naselje, trgovine,
škola, vatrogasni dom, Dom zdravlja i Dom za stare i nemoćne, trajektno pristanište i benzinska postaja,blizu je i Lumbarda s prekrasnim većim plažama.I sada razvojem vangradskog područja Korčule žali se za izgubljenim prostorom gdje bi se u hladu i tišini borova i maslina planirao izgraditi bolnički stacionar ili rodilište.

Ostalo se na pokušaju. Zbog sve većih dolazaka ferijalaca njihova je uprava odlučila modernizirati odmaralište izgradnjom igrališta i poveće zgrade s kuhinjom, restoranom,trgovinom.a ispod zemlje izgrađene su konture predviđenog disko kluba,uz okoliš poveći parkirališni prostor. Poslove je za Ferijalni savez izvodila građevinska tvrtka Novogradnja d.o.o. početkom Domovinskog rata Ferijalni savez propada,u odmaralište dolaze prognanici i izbjeglice. Radovi su obustavljeni,da bi Slavonski Brod 2000.godine ponovo dobio svoje nekretnine darovnicom od Vlade RH,ali sa svim hipotekama i obvezama!.

Kako građevinari Novogradnje nisu uspjeli naplatiti tražbine i uz velike dugove dospiju u stečaj, tražeći od Slavonskog Broda oko 7 milijuna eura.

Prošlo je i od tada 10 godina sudskih rasprava,a i još će toliko dok Slavonski Brod ne nastavi započete radove na uređenju i korištenju vrijednog prostora koje je sada neprepoznatljivo. Velika trokatna stoljetna kamena kuća potpuno je uništena, polupani prozori i vrata,bungalovi uglavnom polomljeni, u njima ima ostataka posteljine, odjeće, svakakvih lonaca, ostaci kuhinje i praonice su strašila.

Šetnice uz bungalove su bolje uništene nego li gradići Divljeg zapada nakon pucnjave odmetnika revolveraša. Ni najpoznatiji redatelji tih filmova sigurno ne bi uspjeli postaviti kulise razorenog gradića, koliko je ljudska nebriga i nemar učinila od ovog odmarališta.
Zanimljivo je spomenuti da smo i mi prije dvije godine pisali i snimkama pokazivali i upozoravali kako su klesarski noževi rezali prekrasne ukrasne kamene stupove, i nitko taj vandalizam nije zaustavio.Stupovi su sigurno već postali ukrasni stupići neke vile kao i pokradeni kameni pucali cisterni za vodu. Slika bivšeg ferijalnog odmarališta izaziva strah, uz sumnju da se noću u nekim bungalovima sastaju osobe slabijeg morala.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “BIVŠI FERIJELNI ČEKA FERIJALCE

  1. gojko (Uredi)

    Ja znam da se to povlači po sudu već dugo vremena,samo me interesira čije je to vlasništvo sada,jer ima više verzija,dali oni plačaju sve obaveze prema gradu i Hoberu,i koliko oni duguju u proračun grada.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.