Darovnica knjiga za Mostar

Darovnica knjiga za Mostar

Korčula – Danas poslijepodne (srijeda,14.ožujak 2012) je iz Korčule prema Mostaru krenulo kombi vozilo puno knjiga koje su dar Gradske knjižnice Ivan Vidali iz Korčule za knjižnicu Hrvatskog kulturnog društva NAPREDAK u Mostaru.

Duplikate knjiga,knjige iz vlastitog izdanja,kao i knjige otpisane u reviziji knjižnične građe, su isporučene u skladu s preporukom Matične službe za narodne i školske knjižnice Dubrovačko-neretvanske županije, kaže Tajana Grbin ravnateljica korčulanske gradske knjižnice, čekajući povratni odgovor da je sve stiglo u redu. Odgovor će kao i molbu za knjigama dati fra Andrija Nikić, predsjedniku Hrvatskog kulturnog društva NAPREDAK u Mostaru, koji na razne načine prikuplja knjige za spomenutu knjižnicu,iz koje će prema njegovim riječima olakšati mladeži i kulturnim djelatnicima pronalazak vrela i literature za njihove potrebe.

Fra Andrije Nikić se je obratio na mnoge knjižnice kako bi se s obnovom Napretkove knjižnice u Mostaru,koja želi biti opća i sveučilišna – za učeću i kulturnu javnost. Za to postoje uvjeti,kaže fra Andrija Nikić, vraćajući se u prošlost s podatkom: „Kako su 1902.godine u Mostaru hercegovački franjevci i nekolicina hrvatskih rodoljuba utemeljili Društvo za odgoj hrvatske inteligencije –lasniji Napredak, u čijem se je domu u Mostaru godišnje izmjenjivalo po pedesetak srednjoškolaca. Tu su, uz potrebne uvjete stanovanja, učenja i prehrane đaci imali i svoju knjižnicu sa preko 16.500 primjeraka, pismohranu i muzejsku zbirku. Onda su došli ONI i 1949. hrvatsku učeću mladež istjerali, kulturno blago uništili, knjige spalili, prostorije devastirali,za druge namjene preuredili“.

1990.godine je fra Andrija Nikić uspio sa suradnicima obnoviti društvo i pokrenuti više kulturnih akcija. Danas je Mostar Sveučilišni grad sa dvadesetak tisuća studenata, prosvjetni sa tridesetak tisuća učenika, hrvatski sa sedamdesetak tisuća Hrvata, i svima njima će puno značiti knjižnica s hrvatskim izdavačima iz raznih vremena,uz molbu je zahvalio fra Andrija.

Uz knjige prikupljene u Korčuli, darovale su ih i knjižnice iz Blata i Vele luke, kao i iz privatnih biblioteka, kaže nam Tajana Grbin, ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Vidali iz Korčule, tako je za isporuku bilo planirano stotinjak paketa. Nažalost,zbog problema na granici, očekivani kamion iz Mostara nije mogao stići u Korčulu, pak je samo polovicu paketa preuzeo kombi s BiH registracijom.

Ljudi redovito dolaze u Gradsku knjižnicu i poklanjaju knjige koje im više ne služe, kaže ravnateljica Grbin. Prema njezinim podacima Gradska knjižnica Ivan Vidali je vrlo dobro opskrbljena, i nema potrebe popunjavati fond.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Darovnica knjiga za Mostar

  1. gojko (Uredi)

    Ovo je jedna od lijepih vijesti u ovom gradu,i drago mi je da su te knjige poklonjene.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.