Novi vjetrovi u našem turizmu

Pred nama je tjedan u kojem bi se mogle donijeti vrlo važne odluke za razvoj turizma našeg grada.

22. ožujka 2012. godine ističe rok od 15 dana za javljanje na natječaj za direktora Turističkog ureda TZ-a grada Korčule. Tada će gradonačelnik zajedno s još troje izabranih članova Turističkog vijeća TZ-a otvoriti pristigle kuverte i proslijediti prijave koje ispunjavaju sve natječajem propisane uvjete Turističkom vijeću TZ-a, koje će potom izabrati novog direktora Turističkog ureda TZ-a.

Budući direktor/ica pokušat će Korčulu izvući iz „gliba“ u koji je upala. Vjerujem da će ta osoba odrediti u mnogočemu našu budućnost i budućnost naše djece.

Budući direktor/ica bi trebao imati određene kvalitete i sposobnosti ukoliko će nastojati popraviti stanje u korčulanskom turizmu, i za svoj rad i trud vjerovatno neće biti odgovarajuće plaćen, ako i uopće primi dohodak jer činjenica je da izgubljeni sudski spor zbog krađe autorskih prava, TZ grada Korčule košta golemu odštetu gosp. Goranu Duki. Nedavno je uplaćena prva rata od 143 000,00 kuna, koliko još, nisam uspio saznati, vjerujem da nitko to i ne zna točno.

Također je važno istaknuti da naša najveća hotelska kuća HTP Korčula ne izvršava redovito svoje obaveze prema TZ-u, a TZ sa svoje strane gomila dug prema gradu Korčuli. Sve nade HTP-a usmjerene su k posljednjem šestom pokušaju prodaje hotela Bon Repos. Sutra ističe rok za prijavu na natječaj za Bon Repos. Ukoliko se i ovoga puta natječaj pokaže neuspješnim, HTP će se naći u velikim problemima s obzirom na to da njegov trenutni dug iznosi 40 000 000 kuna. Naravno, zajedno s HTP-om i cijeli grad će biti u problemima, ma koliko građani ne bili svjesni toga.

Situacija je ozbiljna. Bez “financijske injekcije” HTP Korčula neće moći pripremiti turističku sezonu, a Uskrs i prvi gosti su pred vratima. Teško je shvatiti zašto se HTP Korčula nije uspio privatizirati, za razliku od mnogih hotelskih kuća u Hrvatskoj, pa i u našoj županiji. Da li će država i dalje pomagati da se HTP samo “održava na životu” ili će odlučiti ozbiljnije se uhvatiti restrukturiranja HTP-a, uskoro bismo mogli saznati.

Budući direktor/ica TZ morao bi imati snagu, hrabrost, polet, znanje, komunikacijske vještine, organizatorske sposobnosti, ali prije svega jasno formuliran cilj ispred sebe, viziju  i volju da se odupre zastarjelom načinu razmišljanja prisutnom u krugovima odgovornih za trenutno stanje. Morao bi biti dovoljno jak/a da se odupre interesima politike, privatnih iznajmljivača, putničkih agencija i hotela, te da ispred svega stavi društveni interes, a ne interes određenih skupina ljudi ili pojedinaca.

Smatram da svi mi toj osobi moramo dati odriješene ruke, šansu da nešto napravi i pokaže koliko zna i može. Nikakva politika ne bi se smjela miješati u natječaj za imenovanje direktora Turističkog ureda TZ-a grada Korčule, kao ni u rad natječajem izabranog novog direktora.

Natječaj kao jedan od uvjeta navodi aktivno znanje jednog svjetskog  jezika, što nije najsretnije, ali je itekako po zakonu RH. Tko bi se tek javio da se uvjetuje aktivno znanje dvaju ili više stranih jezika, iskustvo u promidžbi, prezentaciji, radu na sajmovima i tome slično? Predstavljanje vizije i strategije kako poboljšati situaciju u našem turizmu?
Ali tko odlučuje, odnosno tko odabire najboljeg kandidata?  Turističko vijeće TZ-a grada Korčule, a njegovi članovi su sljedeći:

1. gosp. Mirko Duhović
2. gđa. Nena Seretinek
3. gđa. Ivona Kapor
4. gđa. Sanja Matić
5. gosp. Krešimir Didović
6. gosp. Marko Skokandić
7. gđa. Ivana Salečić
8. gosp. Mihajlo Grgić

Oni su ti koji će odlučiti koja od prijavljenih osoba može pokazati na izlaz iz problema u kojem je turizam našeg grada zapeo.

Gosp. Nebojša Jeričević nedavno je dao ostavku na dužnost člana Turističkog vijeća TZ-a, a u međuvremenu se skupština TZ-a nije održala i nije izabrala novog člana. Po zakonu o Turističkim zajednicama, Turistička vijeća TZ-a moraju imati neparan broj članova, jer kako inače donositi odluke?

Direktor/ica TZ-a može biti samo još jedan profesionalac zaposlen na vrlo istaknutom radnom mjestu, koji, istina, mnogo toga može promijeniti na bolje, ali uz obavezu da radi u skladu s onima koji vladaju u našem turizmu, odnosno u skladu s onima koji su i do sada krojili našu turističku politiku.

Zaključujem, naš turizam nalazi se u nezavidnoj situaciji. Promjene su neminovne. Novi direktor HTP-a, novi vlasnik Bon Reposa i novi direktor/ica Turističkog ureda TZ-a grada Korčule neće imati lak posao ispred sebe, ali barem im možemo zaželjeti puno sreće.

Neki novi vjetrovi pušu… samo da nas ne otpušu.

I.A.

Pošalji dalje:

4 komentara “Novi vjetrovi u našem turizmu

 1. runja (Uredi)

  KORČULA JE U TEŠKOJ SITUACIJI U KOJOJ NI SAMI NISMO SVJESNI, A POGOTOVO ŠTO ZNAMO DA NAM SEZONA KUCA NA VRATA ONI KOJI VODE GRAD I ODGVORNI SU TJ NEODGOVORNI! POKUŠAJMO AKO JE IKAKO MOGUČE BIT VIŠE OPTIMISTIČNI JER OVO VIŠE NEMA SMISLA ILI PLAČIMO NAD SVOJOM SUDBINOM!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. kukumica (Uredi)

  Korčula je u gabuli nema dvojbe. Grad odiše zapuštenošću i nemarom. Građani – umorni, zlovoljni. Oni koji upravljaju gradom – oholi i lijenji. Ne plačem nego sumiram svoje impresije. Vesela su jedino djeca. Mogu li naći u sebi optimizma i učiniti nešto za grad? Možeš li ti? Gdje bi počeo?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. sandra (Uredi)

  Za početak krenimo od sebe,od svoje obitelji i od svojeg radnog mjesta. U vlastitom prkosu i ljubavi za svoj grad nađimo izazov i energiju za promjene, u najvećem životnom izazovu što ga donosi roditeljstvo i odgoj djeteta stvarajmo bolje ljude i u želji da razvijamo vlastitu kreativnost u svojoj profesiji i na svom radnom mjestu stvarajmo opće dobro. To je jedini način kako pojedinac može nadvladati voluntarizam i sveopću anarhiju.
  Drugi nam neće ništa učiniti. Sami se moramo pokrenuti.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. kukumica (Uredi)

  Evo mi za početak – počeli! Sređujemo ‘svoju’ plažu, koristimo je mi iz ove naše fete od grada, bar 3 štrade susjeda se tu dođe okupat. Svako je dao koliko je mogao i eto, radi se.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.