U Korčuli održan stručni skup vatrogasaca

U sklopu osposobljavanja i usavršavanja, vatrogasaca danas (petak,16. ožujka 2012.) je u Korčuli održan Stručni skup s ciljem upoznavanja i uvježbavanja nastupa vatrogasaca kod velikih cestovnih nesreća. Skup je organizirala Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s DVD Korčula na temu  „Velike nesreće u cestovnom prometu“. Izlaganja su održana u dvorani DVD Korčula u Korčuli, dok su tehničke demonstracije održane u predjelu Žrnovo.

Predavač Žitomir Lozica je govorio o intervencijama pri autobusnim i velikim nesrećama u cestovnom prometu. On je upozorio da bi vatrogasci mogli uspješno intervenirati u spašavanju, trebaju poznavati tehnologiju i tehnička obilježja svih vozila uključujući autobuse. Ova tema posvećuje posebnu pozornost tijeku intervencije kako bi se unesrećenim pružila mogućnost preživljavanja u okviru „zlatnog sata“ rekao je Lozica,koji je u ulozi zapovjednika DVD Korčula bio i današnji rukovoditelj tehničkih demonstracija.

Druga je tema nosila naziv Intervencija pri nesreći autobusa kod Opuzena. Izlagač Jure Pilj (zapovjednik JVP Metković) je uvodno objasnio da se nesreće autobusa ne događaju svakodnevno, međutim zbog višeg broja sudionika, putnika, kada se dogode odmah predstavljaju događaj s potencijalno težim posljedicama. Stvarne situacije predstavljaju iskustvo u kojem se može mnogo naučiti i prenijeti drugima kako bi pri nesrećama što spremnije postupali, kazao je Pilj.

Prelaskom na teren, vatrogasci iz otočkih DVD (Vela luka,Blato,Smokvica,Korčula i Lumbarda) su obradili spremnost spašavanja sudionika prometnih i drugih nesreća, dok su vatrogasne postrojbe, uz druge vježbe, uvježbavali uporabu alata i postupke pri spašavanju u nesrećama u cestovnom prometu.

Koliko kroz izlaganja, toliko i u tehničkim demonstracijama je ukazano na svu kompleksnost zadaća, metoda, snaga i sredstava u intervencijama kod nesreća u cestovnom  prometu,ocijenio je uspješnim Miše Miloslavić, predsjednik VZ Dubrovačko neretvanske županije, koji je nakon zajedničke pripreme sa zapovjednicima prilagodio program, ukazavši na spremnost, osposobljenost i opremljenost vatrogasnih postrojbi koje se trebaju suočiti i nositi s takvim situacijama.

Tehničke demonstracije na jednom dotrajalom autobusu prikazale su: navalna i vozilo za spašavanje i gašenje, te razna tehnička pomagala. Žitomir Lozica nam je ispričao,da je demonstracija zadovoljila planirano traženje: Na spomenutoj lokaciji je bila pretpostavka kako je autobus s putnicima sletio podalje od ceste na neuređeno zemljište i ostao prevrnut na bok.

U prvom dijelu se pristupilo osiguranju od zapaljenja, stabiliziranju autobusa od daljnjeg prevrtanja, zatim „otvaranju“ autobusa hidrauličkom i drugom opremom i izvlačenje unesrećenih.

U drugom dijelu autobus je namjerno zapaljen da bi se uvježbalo gašenje s ciljem sprječavanje širenja vatre na zarobljene putnike. Po završetku svi sudionici stručnog skupa su u prostorijama DVD-a Korčula izvršili analizu urađenog, kada je Žitomir Lozica kazao da se je komunikacija vršila modernim vatrogasnim radio sustavom.

Kompletnu organizaciju i provođenje demonstracije je pohvalio županijski vatrogasni zapovjednik Stijepan Simović, koji je i sudjelovao u zapaljenju autobusa,pohvalivši i vatrogasce koji su za vrijeme trajanja demonstracija spašavanja vršili osiguranje prostora na način da su bili raspoređeni uokolo autobusa i pripremljeni intervenirati zbog mogućnosti pojave vatre.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: