Korčula prva u natjecanju ispijanja alkohola

Prošao je  Mjesec borbe protiv alkoholizma,prolaze i mjeseci, godine, i život koji je za alkoholičare i njihove obitelji težak. Iz nedavnih edukacijskih predavanja Ivice Žaknić putem radio Korčule, alkoholizam je ozbiljna bolest, visoko postotni alkohol je jak otrov i uzrokuje smrt.  Nažalost u Hrvatskoj je 300 000 registriranih alkoholičara , pa nepoznati broj neregistriranih zbog kojih i članovi obitelji moraju podnositi teror, brojka se penje na 1 milijun ljudi.Pijane  osobe imaju poteškoća u porodici, na radnom mjestu i u sebi samom.

Hrvatsko (i korčulansko) društvo za alkoholizam i druge ovisnosti i Savez klubova liječenih alkoholičara putem preventivnih akcija žele upozoriti na raširenost ovog poroka koji se kod nas još prilično tolerira. Nažalost, sve više mladih ljudi obolijeva ili umire zbog alkohola. Svakodnevno nam mediji javljaju stravične podatke o velikom broju poginulih ili ubijenih osoba zbog alkoholiziranosti počinitelja.
Naša korčulanska Policijska postaja registrirala je u prošloj 2009. godini 12 prometnih nesreća u kojima su sudionici bili pod utjecajem alkohola.

Korčula je na dobrom putu da se prekomjerno uživanje alkohola u potpunosti iskorijeni.Centar za borbu protiv ovisnosti alkoholizma, uz pomoć policije, Gradske i županijske uprave, Komunalnih redarstvenika i mnogih drugih podržavaju velike napore ugostitelja-obrtnika, koji su počeli točiti alkohol gotovo besplatno.Ako se tako nastavi, neće ga biti. Svako malo se organiziraju PARTY u ispijanju najjačih alkoholnih pića. Tako onaj koji popije 5-6 čašica Votke, Viskija, Tekile, plaća sitnišem, dok ima besplatni prijevoz vozilom Hitne medicinske pomoći , kao i besplatnu medicinsku pomoć do triježnjenja.

U Korčuli se posebno vodi briga kroz radne dane da bi svi bili trijezni.I jesu. Trijezno se čitaju veliki plakati i pozivi organizatora natjecanja u pijenju alkohola, izlijepljeni po gradskim fasadama, oglasnim tablama,nađu se i na automobilima. Nitko od nadležnih ne kažnjava, niti skida plakate.Oni stvaraju vikend pijanice, posebno među mlađom generacijom, koji smatraju da takvo pijančevanje neće štetiti zdravlju, osim sitnica s kojima jetra i mozak mogu prilično stradati, a i sam izgled i ponašanje takvog pojedinca daleko je od zabavnog ili bezazlenog.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Korčula prva u natjecanju ispijanja alkohola

  1. Bazoka (Uredi)

    Podrška centru i svima koje se boru i protiv te opake ovisnosti. Iako, ponekad u ovoj besparici,zlobi i lopovluku, teško ostat i normalan a kamoli trijezan :)))

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.