Talijani zadovoljni boravkom u Korčuli

Protekla četiri dana u Korčuli je boravila talijanska delegacija iz regije Friuli koji su u Gradskoj vijećnici predstavili iskustva talijanske regije kroz razvoj turizma u tradicionalnim sredinama. Inače, njihov je radni posjet bio u sklopu provođenja zajedničkog projekta “People who Love Host”, u kojemu s hrvatske strane sudjeluju gradovi Korčula i Ploče, kao i talijanski gradovi Sauris i Sutrio.

Talijani su korčulanskim turističkim zajednicama,agencijama,obrtnicima, poljoprivrednicima i gospodarstvenicima kroz radionicu upoznali domaćine s tehnikama, metodologijama i procedurama koje se primjenjuju u dvjema talijanskim općinama u promicanju i razvoju ruralnog i odgovornog turizma.

Uz predstavnike korčulanske lokalne uprave u ulozi domaćina bio je i Vjeran Filippi predsjednik Udruge građana Korčulanska liga i član Gradskog vijeća Grada Korčule koji je prije ovog susreta kao predstavnik Korčule skupa s predstavnicima Ploča bio u siječnju 2012 godine u delegaciji hrvatskih partnera u posjetu talijanskim gradovima Sutriu i Saurisu, i ovo je uzvratni posjet talijanskih partnera čiju su delegaciji sačinjavali Stefano Lucchini – gradonačelnik grada Saurisa te predsjednik talijanskog udruženja malih povijesnih gradova Borghi Authentici, Alessandro Del Moro predstavnik grada Sutria te Andrea Malacchini iz organizacije Sinerghia.

Ime projekta je “Ljudi koji vole ugostiti” (People that love to host) i provodi se uz financijsku potporu talijanske regije Friuli. Nositelji projekta su talijanski gradovi Sutrio i Sauris te organizacije Sinerghia, Borghi Authentici te COSPE dok sa su sa hrvatske strane partneri Grad Ploče i Grad Korčula te organizacije Korčulanska liga i DEŠA. Projekt je inicirala dubrovačka udruga DEŠA koja ga je predložila udruzi Korčulanska liga dok je ukupna vrijednost oko 105 000 EUR.

Vjeran Filippi nam je rekao da je cilj projekta transfer znanja i iskustava kojeg u razvoju ruralnog i održivog turizma imaju spomenuti talijanski gradovi koji su uspjeli zahvaljujući spomenutim iskustvima potpuno revitalizirati male gradove i sela kojima je prijetilo odumiranje te ih pretvoriti u turistički atraktivne destinacije koje se bave ne samo turizmom već i ekološkom proizvodnjom, obrtništvom te raznim uslugama.Rezultate najbolje ilustrira planinsko i izolirano mjesto Sauris koje je zahvaljujući takvom razvojnom modelu dostiglo ekonomsku aktivnost od preko 24 milijuna EUR godišnjih prihoda što je za mjesto do 400 stanovnika izuzetno.

Temelj cijele strategije je projekt “Alberghi difusi” koji označava model suradnje privatnog smještaja u kojem se privatni iznajmljivači udružuju u tkz Raspršeni hotel ili Albergo difusi u kojem se kombiniraju hotelska razina usluga koje gost ima u uobičajenom hotelu sa smještajem u privatnim kućama i apartmanima. Projekt je u tolikoj mjeri napredovao da već uključuje ne samo zajednički marketing, branding i prodaju već i zajedničko održavanje i uređenje objekata te uključuje i restorane,suvenirnice i obrte.

Boravkom u Korčuli talijani su posjetili I naselja Račišće, Pupnat, Čaru, Žrnovo te općinu Lumbardu gdje imali priliku upoznati korčulanske turističke potencijale. Idući korak će biti prikupljanje neophodnih informacija, mapiranja potencijalnih turističkih atrakcija te na kraju izrada tkz “plana gostoprimstva”kao oblika master plana koji će dati smjernice za implementaciju rješenja na području Grada Korčule i Ploča.

Nikola Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “Talijani zadovoljni boravkom u Korčuli

  1. darko_k (Uredi)

    Konačno i koja pametna od naših političara. Ovakvih sastanaka i razmjena iskustava/znanja triba bit što više.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.