Cviku osam godina zatvora

Vrhovni sud pravomoćno je osudio Jakšu Cvitanovića Cvika na osam godina zatvora zbog dilanja heroina i ustrojavanja zločinačke organizacije na Korčuli. Ukinuta je, međutim, presuda koja se odnosi na pranje novca zarađenog dilanjem. Nije dovoljno utvrđeno činjenično stanje, zaključili su suci Vrhovnog suda pa će taj dio optužnice morati ponovno na raspravu. Nije im sporno da je Cvik dilanjem zaradio 5,7 milijuna kuna, ali drže da nije dokazano da je prikrivao stvarni izvor novca.

Kako donosi Index hr. za pranje novca sudit će ponovno i Cvikovom bratu Mirjanu, koji je osuđen pravomoćno na tri i pol godine za dilanje. Jakši Cvitanoviću će ponovno suditi i za sprječavanje dokazivanja, odnosno, prijetnje svjedocima.

Cviku su povisili presudu za dilanje s pet na sedam godina jer smatraju da je bio glavna figura  ustrojene dilerske organizacije te glavni distributer heroina na Korčuli. Držao je sve konce u rukama, plijenio autoritetom i organizacijskim sposobnostima…

Potvrđena je presuda dijelu preostalih optuženika, onima koji su se nalazili u vrhu optužnice i za koje se smatra da spadaju u uži krug Cvikovih suradnika. Riječ je o ljudima koji su uglavnom već na udaru zakona zbog problema s drogom.

No, za sedam optuženika iz “donjeg doma” presuda je ukinuta te će im se ponovno suditi. Nije bilo dovoljno to što ih je teretila isključivo Želita Tomić pa Vrhovni sud smatra da treba bolje utvrditi činjenično stanje.

U izdvojenom postupku sudi se dubrovačkoj odvjetnici Ani Birimiši, koja se prije dvije zime teško razboljela pa je sudac Zoran Matulović odlučio razdvojiti postupak kako bi se suđenje Cvikovoj zločinačkog organizaciji brže okončalo. Birimiši se još uvijek sudi isključivo zbog toga što sud ne može do Želite Tomić, koja treba dati iskaz.

DV

Pošalji dalje:

3 komentara “Cviku osam godina zatvora

  1. runja (Uredi)

    A DA SLUČAJNO SPOMENU DA JE IZ VELE LUKE S OTOKA NEMA ŠANSE, ALI DA SE ZA ŠTOGO POHVALIT, ODMA BI BILO IZ VELA LUKE! PUN NAN JE KUFER TEGA CVIKA!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.