Noćnjak u Korčuli

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije  večeras (četvrtak, 29.ožujka 2012.) je u Domu kulture u Korčuli započeo trodnevni Međunarodni susret maslinara i uljara pod nazivom NOĆNJAK 2012.

Uz oko 400 sudionika uvodno je prije pozdravnih riječi bio prikazan promotivni film ovogodišnjeg Noćnjaka koji je izradio medijski pokrovitelj Kanal 5. Brojne sudionike su pozdravili: Lordan Ljubenkov,predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, gradonačelnik Korčule Mirko Duhović, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednica Hrvatskog saveza zadruga Vedrana Steka.

U ime Ministarstva poljoprivrede i ministra Tihomira Jakovine prigodnu riječ je uputio  načelnik sektora inspekcije Đuka Marić.

Popraćen velikim aplauzom ovu je tradicionalnu 14. manifestaciju maslinara i uljara otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras resorni ministar za zadrugarstvo, koji je izrazio zahvalnost svim sudionicima Noćnjaka koji se trude i prepoznatljivi su kroz poticanje i unapređenje uzgoja maslina i proizvodnju maslinovog ulja i prirodno zdrave gastronomske vrijednosti proizvoda od maslina. Mi moramo priznati da u Hrvatskoj za kvalitetno maslinovo ulje moramo pronaći i veći prostor, rekao je ministar Maras.Skupa ćemo raditi na kvalitetnoj poljoprivredi, i drago mi je što ministarstvo poljoprivrede aktivno podupire i ovu manifestaciju,s kojom je bitno da maslinari podijele svoja iskustva, koja će se i Noćnjakom prepoznati sutra u EU.

U sklopu svečanog otvorenja maslinarima i uljarima uručena su osobna i kolektivna priznanja. Priznanje „Joško Niskota“ dobila su tri uzorna maslinara s otoka Korčule: Miloš Žuvela Košće koji je aktivni član Udruge maslinara iz Vele luke, čiji je maslinik za mnoge ogledni nasad i putokaz kako treba s puno ljubavi i truda uzgajati maslinu, i koji je spreman savjetom pomoći svakome maslinaru i prenijeti mu svoje iskustvo.

Kuzma Žuvela Doro je također iz Vele luke, koji je jedan od većih maslinara na otoku Korčuli. Maksimalno se je posvetio uzgoju i podizanju ove „svete biljke“ kazano je za ovog maslinara koji je aktivni član Udruge maslinara iz Vele luke.

Petar Borovina iz Blata vrlo je cijenjen kao maslinar i uljar, jer je cijeli život povezan s maslinom, i svoju je ljubav proširio na cijelu obitelj, pa je tako osigurao budućnost svojih maslinika.

Uručeno je i priznanje Udruzi maslinara iz Vele luke, za koju je kazano da je osnovana 2003. i broji oko 160 članova s fondom od oko 4000 stabala maslina pretežno autohtonih sorti lastovka, drobnica i oblica. Češće organiziraju predavanja, okrugle stolove, savjetovanja i susrete. Njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje je dobilo oznaku izvornosti maslinovog ulja otoka Korčule.

Priznanje za 2011. godinu je zaslužila Uljarska zadruga Marina iz Marine koja baštini dugu zadrugarsku prošlost još od 1908. kada je tu osnovana Uzajamna seljačka blagajna. Zadruga je i nositeljica razvoja mjesta. Ulja zadruge (koja je izgradila novi suvremeni otkupni centar, skladište i uljaru) postižu uspjehe u natjecanjima,a ističemo da je preradila šampionsko ulje na Noćnjaku 2006.

Priznanje Zlatno pero Noćnjaka (napravljeno od maslinovog drva) je uručeno Vedranu Beniću dopisniku HRT iz Dubrovnika, koji je uzdanica HTV studija Dubrovnik, kazano je u obrazloženju. Vedran Benić je izvještavao o raznim temama i bio ratni dopisnik iz neprijateljem okruženog Hrvatskog juga, a stalno ima poseban interes za poljodjelstvo.
Piše s puno topline i ljubavi o problemima težaka. Zapažene su njegove reportaže o maslinarstvu i uljarstvu Dubrovačko-neretvanske županije.

Milorad i Mato Dragobratović iz Ploča, su dobili priznanje „Branko Škarica“za životno djelo u uljarstvu, i vlasnici su jedine suvremene uljare u dolini Neretve koja se nalazi u Opuzenu. Broj korisnika njihove uljare doseže do 800 maslinara. Obitelj Dragobratović ima 250 stabala maslina, dok ih je u sadnji još 200 novih. Za vlastito ulje su dobitnici mnogih prestižnih priznanja.

Priznanje „Pavle Bakarić“za životno djelo u maslinarstvu je dobio dr. Slavko Perica, ravnatelj instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, koji je doktorirao 1996. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se u SAD. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada. Svrstava se u vodeće znanstvenike i stručnjake za maslinarstvo, posebno za ishranu bilja. Uz brojne radove autor je i knjige „Suvremeno maslinarstvo“.

Na svečani način uz pjesme o maslini koje je pjevala korčulanska ženska klapa Korkyra, potpisan je i ugovor o suradnji između Zadružnog saveza Dalmacije i dnevnog lista „Slobodna Dalmacija“ iz Splita. Zajedno su potpisali, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov i član Uprave Slobodne Dalmacije Zoran Krželj.
U obrazloženju stoji da ZSD u svojem poslovanju ima mnogo projekata kojima promiče zadrugarstvo, i dvije najzastupljenije djelatnosti u kojima zadruge posluju = maslinarstvo i vinogradarstvo, i kako se planira ovaj će medijski projekt donijeti dosta dobroga.

Nakon svečanog otvaranja, sudionici Noćnjaka su imali druženje uz klapsku pjesmu i večeru u hotelu Marko Polo u Korčuli, gdje će se slijedeća tri dana održavati stručna i kvalitetna teorijska i praktičnu edukaciju maslinara, uljara i potrošača maslinovog ulja. Praktični dio prezentacije strojeva i nužnih radova u maslinicima će se vršiti među maslinama u obližnjem naselju Žrnovo.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: