Ministar Gordan Maras predstavio Program razvoja obrta i poduzetništva

Gostujući na javnoj tribini SDP-a Vele Luke jučer popodne ministar obrta i poduzetništva predstavio je Program razvoja obrta i poduzetništva, te dodao što je Vlada premijera Zorana Milanovića uradila u proteklih 100 dana. – Vlada radi na fiskalnoj konsolidaciji, održavanju kreditnog rejtinga, te uvodi niz reformi u pravcu pokretanja investicija i zapošljavanja. U ovoj godini pokreće investicije u vrednosti od milijardu i 400 milijuna eura, radi na privlačenju stranih investicija i dalje radi na poreznom rasterećenju – kazao je ministar Maras. Zatim je prestavio projekt “poduzetničkog impulsa” u iznosu od 376 milijuna kuna, koje će uložiti u 25 raznih programa. Kamate od svega 1 posto će biti za otočane.

– Ulagat ćemo u poduzetničke zone koje imaju perspektive i programe razvoja, ali ne one koje nemaju programe. Pri tome će se koristiti sredstva iz EU fondova. Želimo pripremiti naše obrtnike za ulazak u EU. Sufinancirat će malu brodogradnju, te podizanje razine turističke usluge hotela i prihoda od ove djelatnosti. Ne pristajemo da kod nas turisti troše 30 posto manje nego u susjednim zemljama zato trebamo poboljšati ponudu ne samo u vanpansionsku, nego i u hotelima. Natječaji kreću za dva tjedna, a krediti će se davati za konkuretnost poduzetništva, nabavu opreme, povećanje jamstvenog fonda te za obrazovanje. Za sve su razrađeni kriteriji u cilju osposobljavanja gospodarstva u konkurentskoj borbi koja nas čeka ulaskom u EU – kazao je Maras.

Odgovarajući na brojna pitanja obrtnika između ostalog je kazao kako će Vlada donijeti Zakon o uvođenju poreza na neiskorištene nekretnine (u Hrvatskoj ih ima mnogo), o ulaganjima u ribarstvo, smanjenu cijene u pomorskom prometu s kopna na otoke, olakšicama gospodarstvu na otocima, te o načinu smanjivanja sive ekomomije.

M.Cetinić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: