Pokornička procesija na veliku srijedu

U sklopu obilježavanja Velikog tjedna, jučer u zoru na Veliku srijedu krenula je iz Korčule hodočasnička procesija bratima korčulanskih bratovština i vjernika na misu u crkvicu sv. Liberana koja je u polju podalje od grada na vangradskom području Soline.

Prema povijesnim podacima, tako se za svoj grad zavjetovao korčulanski biskup Nikola Španić nakon velikog potresa 1667 godine, u kojem je bio razoren Dubrovnik, a iz zahvalnosti što je Korčula bila pošteđena stradanja i kao prošnju da joj se to u budućnosti ne dogodi, potres se zbio na Veliku srijedu, pa se zavjet već više blizu 400 godina održava toga dana.

Ovo višekilometarsko hodočašće  proteklo je moljenjem krunice i svete mise koju je ispred crkvice vodio korčulanski župnik don Frano Kuraja.

Večeras na Veliki četvrtak najstarija bratovština Svih svetih (osnovana 1301. godine) dočekuje s posebnim uzbuđenjem kada će na misi Večere Gospodnje korčulanski župnik dvanaestorici njihovih bratima simbolično oprati noge darivajući ih kiticom cvijeća i krunicom. Misa Večere Gospodnje i obred pranja nogu učenicima uvijek privlači pozornost kako vjernika, koji znaju da se te večeri slavi ustanova Euharistije i svećeničkog reda, tako i onih koji dođu vidjeti sam obred pranja nogu.

Za veliku procesiju na Veliki petak sve je uglavnom spremno i provjereno. To je potvrđeno od gaštalda korčulanskih bratovština: Svih Svetih, koje se korčulanskim izgovorom oslovljavaju kao Sasvetani,osnovani 1301.g, pa Svetoga Roka (Rokovci), osnovani 1575. g, i Blažene djevice Marije od utjehe-pojasa, kraćim nazivom Mihovilci, jer je njihova bratimska crkva po svetom Mihovilu, osnovani 1603.godine.

Bratimi u svojim kućama čiste, uređuju za Veliki petak procesijske ukrase, koji se nose u procesiji, pa raspela, kandelabre, barjak, torac ili makar običnu svijeću..

Moli se i za lijepo vrijeme, jer će u tišini korčulanske noći iz katedrale krenuti pokornička procesija okolo starog grada, okružujući ga dostojanstvenim polaganim korakom nositelja svijeća,od kojih neke i blizu sto kilograma. Te velike svijeće,popularne torce, bratimi kriju da bi se podičili koja od bratovština ima najtežu i najveću voštanu svijeću.

Osjećaj svečane atmosfere u iščekivanju procesije, bratovštine za ovaj svečani liturgijski obred šivaju prepoznatljiva i znakovita bratimska odijela-tunike ili-tonige. – Sasvetani će biti odjeveni u žućkastim vunenim tunikama s kukuljicama i opasani kordunom.

Rokovci u bijelim platnenim tunikama sa kratkim žutim ogrtačem. Mihovilci u bijelim platnenim tunikama s modrim ogrtačima.

Na Veliku subotu vrlo rano vjernici i bratimi obilaze korčulanske crkve, dok navečer započinju obredi velike Subote uz Uskrsno bdijenje.

Na uskrsnu nedjelju ujutro nakon misa u crkvi Svih Svetih, Svetog Mihovila i Svetog Antuna, održati će se svečani blagoslov grada,a zatim u 10 sati je glavna misa u katedrali sv. Marka.

Nikola Perić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: