Udahnimo problem i izdahnimo rješenje!

S naslovom UDAHNIMO PROBLEM,I IZDAHNIMO RJEŠENJE! svojevremeno je lokalni web portal lumbarda.net bio predložio kako konačno riješiti dugogodišnji problem odlagališta smeća Kokojevica u Lumbardi.

Taj je naslov ponovljen i danas na Uskrsni ponedjeljak, kada su se u ranim jutarnjim satima na poziv nekolicine sumještana okupili nezadovoljni mještani Lumbarde da bi izrazili nezadovoljstvo prema nebrizi odgovornih osoba i institucija odakle godinama stižu obećanja da će se odlagalište smeća Kokojevica u Lumbardi sanirati.

Od obećanja malo je napravljeno, iako je općina Lumbarda kao nositelj programa sanacije prije 7 godina imala zajednički potpisan ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, te Grad Korčula, kao sudionik u sanaciji potpisali su u Ugovor o korištenju sredstava Fonda za neposredno sudjelovanje u sufinanciranju programa sanacije odlagališta komunalnog otpada Kokojevica u visini od 20.000.000 kuna.

Fond je trebao sudjelovati u financiranju sanacije sa 60 posto sredstava, ili 12.000.000 kuna, dok su preostali iznos obveza međusobno raspodijelili Općina Lumbarda i Grad Korčula po broju fizičkih i pravnih osoba koji odlažu smeće na taj deponij, ili 5.600.000 na Grad Korčulu s 5.600.000 kn i 2.400.000 kuna Općina Lumbarda. I kako se očekivalo do 2008. godine Kokojevica je trebala biti sanirana i zatim zatvorena. Plan nije zatvorio Kokojevicu, nego su je danas zatvorili mještani, koji kako kažu rade Za zdravu i ekološki čistu Lumbardu. Jedan od organizatora protestnog skupa na terenu Kokojevice je bio i Bartul Batistić „Zure“ iz Lumbarde, koji je i kao vijećnik općine skupio hrabrost da na vrijeme upozori sve nadležne institucije, da poduzmu potrebite radnje na sanaciji Kokojevice. I jutros po hladnom vremenu vjetar je s odlagališta raznosio smeće po okolišu, maslinama, lozama i ljudima.

Njihova prijetnja je jutros stvorila veliki problem Korčuli odakle su tri kamiona smeća došla do početka ulaza u deponij. Tamo na uskom putu su ih zaustavili traktori, osobna vozila, motori, gdje dežuraju tzv.redari, koji su upozorili vozače da se vrate natrag u Korčulu. Kako je blagdan i neradni dan, intervencije nisu ni stizale. Mi ćemo nakon ovog probnog načina blokade pristupa nastaviti dežurati,i svakome tko dođe pojasniti ozbiljnost stanja na Kokojevici odakle se ljeti šire neugodni smrdljivi plinovi, i svake godine možemo točno prognozirati dane kada će se pojaviti požari na deponiju, kaže Zure.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: