Crnomiri svirali na Uskrs

Malo mjesto Čara na otoku Korčuli veliko je po rezultatima svojih mještana, koji rjeđe od ostalih mjesta napuštaju djedovinu, iako ih je nakon 2. svjetskog rata bilo više u iseljeništvu nego li doma, zadnjih se godina taj nepopularni potez usporava. Mladi ostaju kod kuće, snalaze se i u polju, na moru, turizmu i ostalim izazovima boljeg života.

Uzgajaju i proizvode najpoznatije maslinovo ulje, njihovo vino Pošip, vrsni su ribari. Njihova živopisna prirodna uvala Zavalatica zadnjih je godina urbanizirana i turisti je sve više posjećuju. Mještani se nakon napornog rada okupljaju u večernjim satima u Domu kulture gdje uz razne prijedloge za boljitak mjesta lako prenose i do lokalne samouprave, gdje je Mjesni odbor vodilja aktivnosti, stvorivši vlastiti identitet u običajima,mjesnim tradicijama gdje se ponosito ističe viteška igra Kumpanjija, sport (dvije malonogometne momčadi Pošip i Zavalatica) su vodeće na otoku, njihova Glazbena udruga Crnomiri je jedan od najpoznatijih amaterskih puhačkih orkestara na ovom području.

Nose ime po legendarnoj braći koji su pod vodstvom Petra Crnomira u 11.stoljeću pružili otpor mletačkom knezu kod naplate poreza. Knez je uhitio i smaknuo Petra, a braća i cijelo selo se podiglo, porazilo kneževe vojnike i ubili kneza. Ta je legenda nadživjela stoljeća i danas još živi u ovome mjestu kao i Gospa od Čarskog polja koja se je 1686 g. ukazala pastirici, i mještani je posebno štuju vjerujući da je njezin doprinos što imaju najpoznatije poljoprivredne proizvode.

Jedan je od najposjećenijih koncertnih događaja u gradu. Svi su mještani i mnogi gosti prisustvovali u Čari gdje su navečer u Domu kulture pratili umijeće muziciranja njihove GU Crnomiri, koji uskoro obilježavaju 60 godina postojanja i aktivnog djelovanja,i ovaj je Uskrsni koncert jedan je od najposjećenijih događaja na otoku.

Među mladima ističu se i dvojica mještana: Julio Marelić, Gradski vijećnik Korčule i predsjednik MO Čare, uz njega i Alen Krajančić predsjednik Glazbene udruge Crnomiri i dirigent glazbe u Čari i KUD Moreška u Korčuli..Obojica mladi završili fakultete, Julio pravnik, Alen profesor glazbe i vratili se doma. Na Uskršnjem koncertu Glazbene udruge Crnomiri, predsjednik MO Čare,Julio Marelić je pojasnio kako je Glazbena udruga Crnomiri osnovana 1953 godine. Do prije dvije godine udruga je brojila oko 30 aktivnih svirača tj. članova koje je vodio dirigent i predsjednik udruge Alen Krajančić. Na jesen 2010 godine zaživio je i pokrenut projekt izobrazbe mladih glazbenika naše glazbene udruge. Vrijedno je spomenuti kako je udruga tada dobila vrijednu donaciju Vinka Marelića iz Južne Afrike, inače rođenog u Čari,koji je donirao iznos od 60.000 kuna s kojim su se kupili potrebni instrumenti za nove svirače.

Alen Krajančić, predsjednik udruge i dirigent glazbe je predstavio i trinaest novih mladih glazbenika koji su imali čast da po prvi puta ove godine sviraju i to upravo na Uskrsnom koncertu. Prema riječima Alena Krajančića, na jesen 2010.g. zaživio je i bio pokrenut projekt izobrazbe mladih glazbenika Udruge

Crnomiri, kada su putem plakata tražili zainteresiranu mladež koji bi popunili prazninu izvođača. Očekivali smo njih 10, a javilo ih se blizu 30, sa zadovoljstvom komentira prof. Krajančić. Bilo je i djece iz prvog razreda OŠ. Svima njima je pružena mogućnost svakodnevnog druženja s glazbom, dok se je od 18 istaknutijih u školi glazbe odabralo njih 13, dok je i ostaloj petorici bila pružena mogućnost da nastupe sa svojom točkom.

Vrijedna donacija iseljenika Vinka Marelića tako je omogućila novim glazbenicima da sviraju na novim instrumentima.

Franica Laus, Magdalena Krajančić, Josipa Magzan, Ana Tomić (svirali flautu), Petra Blitvić, Daniela Krajančić, Marina Tomić, Antonia Tomić (klarinet), Barbara Tomić i Antonio Krajančić (saksofon), Viktor Tomić (truba), Luka Tomić (trombon) i Andrija Tomić (udaraljke).

Tekst: Niko Perić, uz veliku zahvalnost Franici i Zlatku Šainu na fotografijama.

Pošalji dalje: