Otkrili tajnu talijanskog ‘trokuta smrti’

Područje u Italiji koje se proteže između Acerre, Nole i Marigliana dobilo je ime ‘trokut smrti’ zbog velikog broja smrti uzrokovanih rakom, kao i zbog velikog broja zabilježenih deformiteta kod novorođenčadi. Nova studija otkriva mogući uzrok tih pojava.

Naime, na navedenom području pokrajine Campania nalaze se stotine ilegalnih odlagališta otpada, na kojima završavaju i brojne opasne otrovne tvari. Visok mortalitet vjerojatno je povezan upravo s tim ilegalnim odlagalištima, a procjenjuje se da ih u pokrajini postoji više od 1.230, piše New Scientist.

Kako bi utvrdili uzroke deformacija kod novorođenčadi, ginekolog Carmine Nappi i njegovi suradnici sa Sveučilišta u Napulju Federico II i Bruna De Felice s Drugog sveučilišta u Napulju analizirali su uzorke krvi zdravih žena koje su došle obaviti pobačaj u njihovu kliniku. U istraživanju su se usredotočili na telomere, dijelove na krajevima kromosoma u krvnim stanicama žena. Telomeri se skraćuju sa starenjem, ali njihovo smanjenje može izazvati i izlaganje snažnim oksidansima. Utvrdili su da je dužina telomera kod 50 žena sa ‘zloglasnog’ područja bila znatno manja nego u uzorcima 50 žena obližnjih krajeva u kojima nema odlagališta.

“Ovo pokazuje da su stanice stanovnika bile izložene oksidativnom stresu. Žene su zdrave, međutim to što imaju kraće telomere znači da je starost njihovih stanica veća od njihove biološke dobi. Znamo da ljudi s kraćim telomerima imaju sklonost svim vrstama dugotrajnih staračkih bolesti. Ovo starenje moglo bi također biti uzrok povećanog broja defekata novorođenčadi kakvi su uobičajeni kod starijih žena”, objasnio je ginekolog Nappi.

Za problem ilegalnih odlagališta odgovorna je mafija Camorra, na čiju je povezanost s ovom djelatnošću ukazao Roberto Saviano u knjizi ‘Gomorra’, objavljenoj 2006. godine.

Danas.hr
16.04.2012.
Pošalji dalje: