Spremni i za građanski neposluh

Profesionalni ribari sa otoka Korčule ogorčeni su događajima vezanim za nedavno objavljeni Pravilnik o unutarnjem redu u Parku prirode „Lastovsko otočje“, navodi se u priopćenju HOK Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije. Pravilnik je donesen a da prethodno nije dat na javnu raspravu strukovnim organizacijama i asocijacijama profesionalnih ribara Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja dalo je suglasnost na ovaj Pravilnik, a da pri tome, ističe se u priopćenju, nije imalo mišljenje ribarske struke, naročito o pravima i načinu ribolova na području lastovskog otočja

– Temeljem Pravilnika, koncesijsko odobrenje za ribolov, na ukupnoj površini ribolovnog mora od 143,12 km², koje je još 2006. godine proglašeno Parkom prirode, može se izdati samo fizičkim i pravnim osobama sa prebivalištem na području Općine Lastovo, čime se krše ustavna prava ostalih građana Republike Hrvatske, a naročito ranije stečena prava profesionalnih ribara koji su stoljećima ribarili na ovom području. Temeljem Pravilnika za ribolov može izdati najviše 45 odobrenja za profesionalni ribolov, a to je točno onoliko koliko ima registriranih profesionalnih ribara na području Općine Lastovo. Pored ovih 45 registriranih ribara, lastovski ribari imaju i 50 aktivnih povlastica za gospodarski ribolov – tvrdi se u priopćenju županijske Obrtničke komore.

Sekcija za ribarstvo i marikulturu otoka Korčule smatra da je ovim „Pravilnikom legalizirana diskriminacija profesionalnih ribara sa otoka Korčule i ostalih gravitirajućih ribarskih područja u odnosu na ribare sa otoka Lastova“, te će putem tijela Hrvatske obrtničke komore a prvenstveno Ceha za ribarstvo i marikulturu HOK-e, pokrenuti postupak izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjem redu u Parku prirode „Lastovsko otočje“ u smislu ukidanja ograničenja broja koncesijskih odobrenja.

– Ribari će putem Hrvatske obrtničke komore pokrenuti i postupak ocjene ustavnosti odredaba Pravilnika unutarnjem redu u Parku prirode „Lastovsko otočje“ pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske. Smatramo da su odredbe ovog Pravilnika u suprotnosti sa Ustavom Republike Hrvatske koji između ostalog govori da „država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu“. Ukoliko nadležne institucije ne iskažu razumijevanje za ovaj problem, nakon iscrpljivanja svih pravnih sredstava, ribari su spremni svoje nezadovoljstvo iskazati i različitim oblicima građanskog neposluha – zaključuje se u priopćenju kojeg je medijima uputila Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije.

kf Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

2 komentara “Spremni i za građanski neposluh

  1. Polu_Skojar (Uredi)

    Neznam di hicaju i prodaju ribu korculansko-peliski profesionalni ribari ali mogu rec da bi mi s ove nase peliske bande konala po njima slabo pasali. Lastovci ce su ton ribon pud Splita tako se i po njima necemo okusit. Neznan sam sto rec ali da smo zejni freske ribe to svak zna.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. ANT (Uredi)

    Nesporazum se je mogao izbjeci na jednostavni nacin, a to je da se odrede rezervati ( strogo zasticena, prostorno ogranicena podrucja) u kojima bi bio zabranjen ribolov svakomu. Takova podrucja sluze kao njegovalista u podmorju i sve vise zemalja usvaja takovu politiku.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.