Kokojevica je problem svih nas od Čare do Lumbarde

Smeće na Kokojevici se od subote zasipa tamponom ali problem se tek mora početi cjelovito rješavati, naglašavaju predstavnici mjesne inicijative iz Lumbarde i poručuju:

„Kokojevica je zajednički problem svih nas od Čare do Lumbarde i ako svi ne pokažu dobru volju za njegovo rješenje opet ćemo blokirati deponij“

Nakon završetka blokade Kokojevice, u cilju rješavanja problema deponiranja otpada, od subote se novo deponirano smeće, prema prethodnome dogovoru prosvjednika s nadležnima, počelo zatrpavati.

Predstavnici mjesne inicijative ocijenili su to važnim i značajnim prvim korakom u početku odmotavanja klupka problema zvanog „Kokojevica“. Podsjetimo,grupa građana Lumbarde nakon blokade deponija jasno je ukazala na ekološki problem koji mještani Lumbarde više nisu mogli podnositi.

U međuvremenu je na Korčulu, na poziv KTD „Mindel“, s prosvjednicima i direktorom KTD Mindela razgovarao projektant sanacije dipl. ing.Danko Fundurija,predstavnik tvrtke IPZ-UNI Projekt terra d.o.o. iz Zagreba. U razgovoru su se iskristalizirali razlozi zašto je došlo do problema. Glavni je razlog jer se deponijem nakon djelomične sanacije nije gospodarilo u skladu sa projektom sanacije, a po riječima direktora KTD Mindela, deponijem se nije moglo tako gospodariti zbog kroničnog nedostatka sredstava. Smeće se nije sabiralo,tamponiralo i zasipalo, a zbog velike količine deponiranog smeća došlo je do njegovog „nahrupnjivanja“ u malome prostoru. Posljedica je prošlogodišnji požar na smetlištu koji je još više pogoršao stvar, a krajnje posljedice su poznate.

Predstavnici KTD Mindela bili su dužni svakodnevno zatrpavati novo smeće ili najmanje svaka 3-4 dana. To je nedvojbeno svim prisutnima u razgovoru naglasio dipl.ing. Fundurija, voditelj projekta sanacije. Što se tiče pojave dima na deponiju koji se vjetrom širi mjestom i ugrožava zdravlje mještana Lumbarde, on se,kako je istaknuto na skupu, javlja kao posljedica prošlogodišnjeg požara na deponiju. Do zadimljenja tog šireg prostora i ugrožavanja zdravlja građana Lumbarde ne bi ni došlo da se deponij zatrpavao inertnim materijalom, istaknuto je u razgovoru.

Predstavnici mjesne Inicijative drže da sada svi moraju pokazati dobru namjeru i dobru volju u cilju rješenju zajedničkog problema, od predstavnika lokalne samouprave,komunalnih poduzeća ali i od cjelokupnog korčulanskog gospodarstva.

-Svi oni od Čare do Lumbarde koriste deponij i svi moraju pripomoći u njegovoj sanaciji,kako tko može, ili novcem ili participiranjem u materijalu za zatrpavanje- drže predstavnici mjesne inicijative. Smatraju da nakon ukazivanja problema,sada treba raditi na njegovom rješenju. Ne osuđuju nikoga,niti upiru prstom na krivce. Drže da je do nevolje na deponiju došlo zbog besparice „Mindela“ uvjetovane, među ostalim, i lošim ugovorom općine Lumbarda i Grada Korčule, po kojem Grad za korištenje deponija godišnje plaća oko 200 tisuća kuna, što su nedostatna sredstva za pravilno gospodarenje deponijem. To se,drže, treba hitno promijeniti. Smatraju kako je došlo vrijeme da se svi oni koji se koriste deponijem uključe i doprinesu financijski ili u materijalu u njegovoj sanaciji. Posebice zbog toga što je projektant Fundurija u razgovoru s njima jasno naglasio da deponij neće moći izdržati duže do kraja godine ako se s njim ne bude gospodarilo na pravi način.Po riječima projektanta ukoliko bi se sanirao dubinski požar koji od prošle godine tinja, deponij bi mogao biti u funkciji još dvije do tri godine, iako je cilj prosvjednika da se ispoštuje postojeći ugovor-sanacija do trajnog zatvaranja. Inače, procijenjeni troškovi sanacije dubinskoga požara su od 400 do 500 tisuća kn a radovi ne bi trajali više od 90 dana.

-Ako se problem ozbiljno ne shvati i ne počne rješavati na pravi način uslijediti će ponovna ali ovaj put trajna blokada „Kokojevice“-poručuju prosvjednici, pozivajući sve zainteresirane strane (općina Lumbarda, Grad korčula, Županija i Država) da se uključe u rješavanje zajedničkoga problema.

Korcula News

Pošalji dalje: