“KUNEJI” čiste lovni teren

Lovačka sekcija KUNEJ iz Žrnova (pripada Lovačkom društvu Kamenjarka) započeli su ovih dana nakon završene  lovne sezone čistiti i uređivati neprohodne putove, jame i lokve u kamenjaru, ukloniti draču i polomljene grane stabala. Nakon čišćenja terena (korisno i za protupožarnu sigurnost) pristupiti će se opasnijim jamama i lokvama

(Jame :Glasovinka,Vučja, Tosti dub, Bilušin vrh i Sustatija i Vrisje, uz opasne lokve: Hrstova, Močin dolac i Grčina) gdje će se na željezne stupove ograditi žica, kako bi se spriječila opasnost upadanja u te opasne izdubine, koliko za šetače, toliko i za divljač, kazuje Roko Curač „Moraš“, predsjednik sekcije Kuneji, čiji je lovni teren rasprostranjen od ruba Kokojevice u blizini Lumbarde do krajnjeg zapadnog dijela blizu Pupnata.

Uz ove teže poslove, 73 aktivna člana-lovca, uz desetak pomagača iz redova mladeži, koje vodi 7 lovnika u grupama od 5 do 10 lovaca, uz čišćenje će se po neobrađenim površinama posaditi i djetelina koja je spasonosno hranilište za zečeve.

Dugogodišnji aktivni lovac Nikša Curač  „Moraš“ (stric od predsjednika sekcije) nam priča da je lovni teren oskudan, i ova se najbrojnija sekcija godinama posvetila nabavci, uzgoju i zaštiti uglavnom fazana i zečeva.

Nekadašnji „useljenici“ mungosi ponajbolji tamanitelji zmija su manje prisutni, kao i divlje svinje i čagljevi,što je i bolje, kaže Roko Curač, jer su koristili i bolji način ishrane . napadajući uz sitne glodavce još i plemenitu divljač, ne štedeći ni perad.

Nažalost, na otoku je Korčuli prisutno opadanje životinjske vrste i brojnosti, nestaju staništa i prijeti odumiranje, pak je vrijedno spomenuti aktivnost lovaca sekcije Kunej, kao i cijele Lovačke udruge Kamenjarka, čiji nam je predsjednik Ivan Šale kazao, da su u planu još veće aktivnosti svih sekcija, jer treba štititi lovni teren i odgovarajućim planskim mjerama poboljšati uvjete za razvoj lova i lovstva na ovim otočkim prostorima koji u najbližoj budućnosti trebaju poprimiti i dio komercijalnog lovnog turizma.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: