Nakon Kine, Korčula traži korisna prijateljstva i u Škotskoj

Zbog lakšeg korištenja novca iz pristupnih fondova EU, Korčula se okreće suradnji sa gradovima prijateljima, najavljeno je na posljednjoj sjednici korčulanskog Gradskog vijeća.

Gradski su vijećnici potvrdili da Korčula već sada kvalitetno surađuje s gradovima prijateljima kojih ima na svim stranama svijeta.

Riječ je prije svega o kineskom gradu Yanghouom, u kojem je, prije više od 700 godina, na Puti svile boravio moreplovac Marko Polo. Suradnja dvaju gradova započela je prije nekoliko godina, a lik i djelo Marka Pola poveznica je koja otvara prostor suradnji cijele kineske 12- milijunske provincije a dalmatinskom regijom,posebice na području gospodarstva i turizma,kazao je zamjenik gradonačelnika Franc Stenek.

-Ovo je pravi trenutak da obnovimo i intenziviramo prijateljstva i sa ostalim gradovima prijateljima. Tu su škotski grad i pokrajina Argyil a Bute, rodno mjesto velikog prijatelja Korčule sir. Fitzroya Macleana. Kreće i nova inicijativa u približavanju Korčule i otoka i grada Krfa koje vezuju zajednička latinska imena „Korkyra“- kazao je Stenek.

U Gradu razmišljaju o ponovnom učlanjenju u Udrugu europskih gradova,europskih energetskih gradova itd.

Sve su to prilike koje se ne smiju propustiti jer će poslije donositi rezultate, uvjereni su čelnici Grada koji drže da samoinicijativna lokalna suradnja može postati gospodarski džoker u budućnosti Korčule.

Željan Petković/ EPEHA (Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje:

2 komentara “Nakon Kine, Korčula traži korisna prijateljstva i u Škotskoj

  1. Miriam (Uredi)

    Korkyra latinsko ime? Lipo sto su stanovnici Krfa i Korcule cekali Rimljane da bi dali naziv otoku i gradu

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. HRABRI (Uredi)

    mirjam, što misliš pa da uzmemo jednoga dobroga vodiča , skupimo našu političku elitu, pa im damo jedno besplatno vođenje po gradu. Da ih naučimo, tko, što i kada je živio, imenovao i gradio Korčulu. Da nam ne šire nebuloze o njoj po svitu, jer Korčula to ne zaslužuje…..

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.