Dubrovačke idiotarije…

U interviewu za Dubrovnikpress.hr, a nakon nedavnog osnutka “Udruge Dubrovnik regija” predsjednik udruge Igor Žuvela (?!) poručuje da će svuda biti lako kad je u pitanju osnivanje njegove stranke osim u Korčuli i Lastovu.

Novinarki Nikolini Metković dao je odgovore na pitanja:

Vi dubrovačku regiju vidite u granicama nekadašnje Dubrovačke Republike. Već ste ispitali bilo dubrovčana, ali kako dišu konavljani, Župljani, Primorci, naši otočani?
– Imamo problem s Lastovom i Korčulom jer su oni godinama naslonjeni na Split, za što su naše vladajuće strukture krive, ali u Dubrovniku je odjek odličan tako da me je malo i strah tko će se sve tu infiltrirati. Sigurno će biti i trojanskih konja.

Kako ćete se boriti protiv tih trojanskih konja?
– Da budem iskren, ne znam.

http://dubrovnikpress.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1827:dalmatinska-opcija-u-dubrovniku-ne-mo%C5%BEe-pro%C4%87i&Itemid=68

Pošalji dalje:

12 komentara “Dubrovačke idiotarije…

 1. nikolas (Uredi)

  Ne da smo mi godinama naslonjeni na Split, nego uopce povijesno, pa ni geografski ne pripadamo Dubrovniku. Podsjetit cu da smo u povijesti samo tri godine bili pod Dubrovackom Republikom od 1414 do 1417. Daj Boze da se ukinu vise te zupanije i dobijemo jednu veliku regiju Dalmaciju, kao sve normalne Europske zemlje, a ne mi tako mali, a svako selo je opcina, pa di to ima? Mi bi u toj regiji Dalmaciji (pa ako i hocete je zvat:autonomnoj pokrajini) trebali imati poseban status kao otok, i svi otoci opcenito kao pitanje o posebnoj skrbi bilo regije, bilo drzave. I dosta nam je pljacke od strane Dubrovnika, uzeli nam bolnicu nakon rata, turizam, lucka uprava itd., a i mi smo hvala Bogu tome krivi. I stvarno mi nikad nije bilo jasno sto Korcula radi u Dubrovacko – neretvanskoj zupaniji? Iako smo mozda blizi Dubrovniku, i to bi bilo rjeseno da nam izgradu peljeski most ili koridor autoceste kroz Neum, uvik smo vise gravitirali Splitu jos od vrimena Venecije, a uostalom Split je najveci dalmatinski grad. Ono sto Korcula treba je Dalmacija kao regija, sa glavnim gradom Splitom i s posebnim statusom i privilegijama za otoke. Pogledajte druge drzave EU pa cete vidit.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. porto (Uredi)

  Svaka čast nikolas!jedan odličan,smislen komentar,a mislin da se večina nas na otocima ako ne i u ciloj Dalmaciji slaže stebon!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. nikolas (Uredi)

  Hvala vam stew i porto! A moj kukalo, vidin da jos nisi pokojni, i nitko nije misli na autonomase, jer su autonomasi bili potalijanceni i potkupljeni Hrvati koji su nas htili odvest pod cizmu Italije, ili orjunasi tj. jugonostalgicari, ako ti je to bila namjera komentirat. I vidim da nikad niti jedan normalan komentar ne moze proc bez politickih komentara. Ja sam od onih kako je reka Roko Prci u Velom mistu: “Necu politiku u moju butigu”. I samo zelim dobro svome gradu i otoku, a politika nas je odvela do toga da smo samo u XX. stoljecu vise od 10 puta minjali bandiru na ulazu u Stari grad, a evo dogodine opet ulazimo u novu drzavu EU. Zato, pusti politiku na miru, a mi se capajmo svoga mista, da nam bude boje u ovom globaliziranom svitu, jer smo mali i onako ne odlucujemo o nasoj sudbini na drzavnom nivou kako je povijest puno puta pokazala, zato trebamo se brinut da barem lokalno ucinimo bolje za nas zivot i nas otok i grad.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. pokojni kukalo (Uredi)

   hvala zdravlje me sluzi!!autonomasa ima raznih boja i oblika!! npr.. albance u ex yu su zvali separatistima citaj autonomasima!! organizacija jugo nacionalista(orijuna) nema puno veze s jugonostalgicarima osim po prefiksu!! bavit se politikon bez politickih komentara hmm!(jerbo uzgred budi receno ovo je politika!)iako se u vecini stavova slazen mori me ova vasa AUTONOMIJA! o cega? hrvatske? tako da mi vas komentar vonja da ne recen stogo drugo na trojanskoga konja!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Miriam (Uredi)

  Nekolasu, ako neces politiku u svoju butigu, zasto onda EU nazivas drzavom?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. nikolas (Uredi)

  A Miriam, necu opet objasnjavat kao nakon tvog komentara za Veliku Subotu. Stoj mi dobro. Mislim da je jasno sto sam htio rec, simbolicki sam se izrazio.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Karmen (Uredi)

  Sinoć sam tek slučajno “nabasala” na fb stranici dubrovnikpress-a na članak, odnosno odgovor dotičnog gospodina Bana Korčulanima naslova “Nitko Korčulane neće na silu gurati u Dubrovačku regiju.” i tako uopće saznala za taj prvi.

  http://www.dubrovnikpress.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1855%3Anitko-kor%C4%8Dulane-ne%C4%87e-na-silu-gurati-u-dubrova%C4%8Dku-regiju

  Pa sam tako ostavila slijedeće komentare, s kojima se očito gospodin Nikolas i ostali neće složiti. I priznajem, ja nisam dovoljno upućena u povijest, a eto izgleda niti u “politiku”. Ali sad sam tu, i potrudit ću se. No, eto, s onim što sam jučer znala, ili smatrala da znam ovako sam komentirala, a gospodin Dubravko Garbin jedini , osim mene , također.

  Evo copy paste komentara:

  Karmen: Možete li molim Vas proslijediti link, odnosno članak gdje su se neki (ne svi) Korčulani izjašnjavali po ovom pitanju. Iskreno, nisam upućena, ne stignem sve popratiti, i ovo mi je “prva” o Udruzi, pa se moram informirati o njenim ciljevima i dosadašnjem radu. Osobno, smatram Korčulu povijesnim, kulturološkim, prirodnim dijelom Dubrovačke regije i svakako, budućnost Korčule, osobito ako će ona biti prosperitetna jedino može biti ako i dalje ostane takva. Ponovno, nisam upućena u potpunosti, ali vezano uz odgovor gospodina Bana na pitanje Korčulana tko u Udruzi Dubrovnik predstavlja ljude s Korčule : “Korčula će dobiti svoje predstavnike u Udruzi kad i ako se učlane u Udrugu i/ili kad osnuju podružnicu Udruge na Korčuli.”.Odlično. Samo me zanima, osnutkom Udruge, jesu li osnivači i predstavnici kontaktirali nekoga u Korčuli, pisali korčulanskim medijima, predstavili se, došli u Korčulu, održali predstavljanje svoje Udruge i programa, pozvali na suradnju?
  Wednesday at 11:41pm · Like

  Karmen: Animozitet između Korčulana i Dubrovčana je “stara priča”, i voljela bih vidjeti da se počne pisati neka nova. A sve se može kad se hoće. I za sve postoji način i mjesto. Od ovakvih “internet svađa/prepirki” Dubrovačka regija sigurno neće prosperirati. Toliko od mene. Pozdrav svim dragim prijateljima i kolegama u Dubrovniku s Korčule.

  Wednesday at 11:48pm · Like
  Dubravko: Pitanje Korčule je vrlo složeno i nije baš tako crno-bijelo… Realno gledano, Korčula je povezana sa Splitom sa 5 katamaranskih linija a sa Dubrovnikom samo s jednom i to samo u sred sezone i tada se vrlo teško može kupiti karta jer je previše zainteresiranih za kapacitet broda. Osim toga, čak i Jadrolinija uporno drži liniju Orebić-Dominče u Splitskoj regiji i nikako na moje opetovano prigovaranje da je to potpuno netočno ne žele to promijeniti.. Mislim da je pitanje udruge i to da li pokriva Korčulu (i Lastovo koje je u jednakoj situaciji kao Korčula) ili ne, potrebno ostaviti otočanima…

  Yesterday at 12:09am · Like
  Karmen: Intervju koji sam vodila sa dogradonačelnikom grada Fremantlea, Australija, s kojim je Grad Korčula grad prijatelj još od 1999. godine – http://www.korcula.hr/10274/celnik-australskog-grada-fremantla-u-posjetu-gradu-prijatelju-korculi/.
  16 hours ago · Like

  Karmen: Možda imate neki prijateljski savjet u kojem smjeru bi se Korčula kao turistička destinacija trebala dalje razvijati?

  Smatram kako je najvažnija stvar za mjesto kao što je Korčula da postane poznata sama po sebi. Na primjer, ako ste u Dubrovniku i želite autobusom doći u Korčulu, to nije komplicirano i lako je. Međutim, ako pitate nekoga kada autobus kreće za Korčulu mnogi će reći kako nisu sigurni, ali misle kreće u tri sata popodne. Potom, da biste uopće kupili kartu za autobus Dubrovnik-Korčula, morate napustiti staru jezgru Grada, potom koristeći javni prijevoz doći do autobusnog kolodvora i zatim se ponovno vratiti u Grad.
  16 hours ago · Like

  Karmen: Ok, ovo je možda skretanje s teme, ali hoću reći da se ništa ne događa preko noći i da bi se trebala uspostaviti komunikacija između Korčule i Dubrovnika na jedan normalan način, s ciljem rješavanja problema i povezivanja te udruživanja radi zajedničke bolje budućnosti. Pokretanje ovakvih tema, na ovakav način smatram da nije potrebno niti Korčuli, niti Dubrovniku sada pred sami početak turističke sezone.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Miriam (Uredi)

  Nikolasu, cinjenica da nisam reagirala na tvoj odgovor o Velikoj suboti ne znaci da sam se s njim slozila, crkveno objasnjenje koje si dao otprilike je onoliko logicno kao i razna objasnjenja katolicke crkve koje sam dosad cula odajle Isusu cetiri brata poimenice navedena u Evandjelju.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. ana (Uredi)

  du regija je željna vlasti, i nekako potiho im se sviđa buđenje du republike. mada oni nemaju više nikakve veze sa tim, pozivaju se na povijest, a zadnjih stotinjak godina dbk je pun novog stanovništva. a ljuti me i vrijeđa da oni raspravljaju o nama. ej???
  povijesno i poltički otok nema nikakve veze, osim u srednjem vijeku trgovina, sa du republikom. a žuvala je porijeklom blaćanin, kao i svi žuvele, i očito mu se osladila moguća vlast

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.