Korčulanska Noć knjige

Foto: N. Perić

Ako je knjiga najbolji čovjekov prijatelj,onda je Gradska knjižnica najbolja prijateljica. S ovim je sloganom jedan posjetitelj okarakterizirao cjelogodišnje aktivnosti Gradske knjižnice „Ivan Vidali“ iz Korčule, zbog čega je ova  knjižnica nedavno uključena u projekt Europske narodne knjižnice u zajedničkom djelovanju NAPLE SISTER LIBRARIES.

U suradnji s drugim kulturnim i obrazovnim ustanovama i udrugama knjižnica je nosilac kulturno-animacijskih aktivnosti u gradu. Pored redovitih poslova u knjižničarstvu, pokrenula je i vlastitu izdavačku djelatnost, osnivač je zavičajne izdavačke biblioteke Žilković. Zato i ne čudi što je ova knjižnica preuzela obilježavanje manifestacije NOĆ KNJIGE 2012 i tim je povodom sinoć (23.travanj 2012.) u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali bio organiziran prigodni program svrstavši ovu knjižnicu kao jedinu u županiji Dubrovačko-neretvanskoj, i među 45 gradova diljem Hrvatske,u kojima je program trajao od 18 sati pa do 1 sat poslije ponoći.

Foto: N. Perić

Korčulani nisu mogli čekati, pak su započeli ranije od 16 do 24 sata. Zbog obimnog programa isti je do Noći knjige započeo ranije još u ponedjeljak (22.04.2012). kroz posebnu akciju BookCrossing uz ostavljanja knjiga na neobičnim mjestima gdje bi ih ljudi pronalazili, čitali i dalje negdje ostavljali.

Unatoč kiši, broj posjetitelja je bio po očekivanju dobar, kaže ravnateljica knjižnice Tajana Grbin,navodeći nam program, kojega su započeli učenici IV. b razreda OŠ Petra Kanavelića, kroz upoznavanje akcije Noć knjige, i uključili se u BookCrossing – “Knjiga stvara nova prijateljstva – neka knjiga šeta!”. Nastavljeno je s akcijom „Čitati ili gledati – knjiga ili film“, pa zatim i projekcija filma Duh u močvari, da bi se u večernjim satima nastavilo uz Zvučnu knjigu,pa Izbor iz hrvatske lirike 19 st.

Čitali su se i stari brojevi časopisa iz prošlosti Korčule pod nazivom „Setemana“ „.To je tjednik Dubrovačko-neretvanske županije koji je izlazio u razdoblju od 11. studenog 2004. do 5. listopada 2006. godine. Izašlo je točno 100 brojeva s prilozima Nenada Kosovića, suradnika-novinara s otoka Korčule koji ih je ustupio knjižnici.

Zatim „The Fantastic Flying Books“ projekcija crtanog filma, i obrada teme „Čitajmo zajedno“ gdje je sugrađanka Darinka Krstulović (vjerna suradnica događanja u Gradskoj knjižnici) čitala dio teksta zbirke u pripremi Korčulanska pisma,o ljudima i vrijednostima kojih više nema.Iako vrsna pjesnikinja svojom je prozom prenijela na posjetitelje i uzdahe, pa i po koju suzu kad je među ljudima kojih nema čitala i govorila o nedavno preminulom Krunu Lozici, svestranom gradskom aktivisti.

Darinka je obogatila program Noći knjige i pričajući s posjetiteljima o nestalim užancama i običajima po kojima je nekada Korčula bila prepoznatljiva. Dio programa Noći knjige je protekao tražeći najstariju izloženu knjigu i odlučili se za dvije:

Sabrane pripovijesti Augusta Šenoe izdane u Zagrebu 1885. godine (Tisak Dioničke tiskare),i Suze sina razmetnoga  Ivana Gundulića izdanu u Zagrebu 1887. godine (Tisak i naklada Ing. Granitza)

Na katu ispod knjižnice,u atriju Doma kulture su članovi “Foto kluba Korčula”priredili svoju izložbu.

Tekst i snimak :Niko Perić

 

Pošalji dalje: