Pokrenut projekt EkoHrvatska

EkoHrvatska.hr, najopsežniji katalog hrvatskih malih, autohtonih proizvođača hrane, pića i napitaka, ostalih eko i tradicijskih proizvoda te eko turizma započeo je s radom početkom travnja ove godine. Katalog se kontinuirano dopunjuje novim unosima a trenutno sadrži više od 2500 subjekata kategoriziranih u pedesetak kategorija.

Temeljni cilj projekta “EkoHrvatska” jest promicanje malih, autohtonih proizvođača hrane (džemovi, ulje, voće, povrće, med i pčelarstvo, meso i suhomesnati proizvodi, mlijeko, mlinarstvo, smokve, sir, pršut, slatko, gljive i šumske plodine…), pića i napitaka (likeri, rakije, vino, pjenušci…), ostalih eko i tradicijskih proizvoda (bačvarstvo i koritarstvo, češljarstvo, drvo, šiba i pletarstvo, keramika, glina i lončarstvo, igračke, odjeća i obuća, suveniri i rukotvorine, nakit, kovanje i metal, kožarstvo i postolarstvo, licitari, staklo i kristal, tekstil, svila i vuna, obrada bilja i ljekovito bilje, puškarstvo, cvijeće…) te eko turizma (smještajni kapaciteti, izletnički centri, aktivnosti…) kroz izradu on-line kataloga proizvođača i njihovih proizvoda te pružatelja usluga i njihovih usluga odnosno isticanje važnosti marketinga i marketinškog djelovanja kao bitnog čimbenika ka uspješnom plasmanu proizvoda.

Projekt “EkoHrvatska” će svojim rezultatima doprinijeti poboljšanjima i boljem pozicioniranju Hrvatskih proizvođača te će ih on-line približiti lokalnom i globalnom tržištu te tržištu Europske Unije odnosno otvoriti im put do novih kupaca te svim stranama povećati mogućnosti pristupa informacijama o autohtonim, ekološkim i tradicijskih proizvodima i uslugama, sa konačnim ciljem povećanja prodaje istih proizvoda i usluga te znatno pripomoći realizaciji plana potpore i ulaganja u seoski turizam, tradicionalne obrte, male proizvodne pogone koji je predvidjela novoizabrana Vlada RH u svome programu rada za mandatno razdoblje.

Poznato je da bogatstvu nekog naroda u velikoj mjeri pridonose tradicijska kultura i tradicijski prehrambeni proizvodi. Kao što na razmjerno malom hrvatskom teritoriju susrećemo bogatu i raznoliku proizvodnju kvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, tako je još veće bogatstvo moguće pronaći u Hrvatskoj kad je riječ o autohtonim domaćim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima i tradicionalnim jelima spravljenim na jedinstven način.

No, to nije ni čudno kad se malo zaviri u bogatu hrvatsku povijest čiji je važan dio. Na sjecištu važnih putova u ovom lijepom kutku Europe, s kuhinjom lokalnog hrvatskog stanovništva sljubljivali su se utjecaji mediteranske, srednjoeuropske i kuhinje susjednih naroda na Balkanskom poluotoku, što je sve utkano u hrvatsku baštinu i što danas predstavlja neprocjenjivo bogatstvo.

Pristupom Hrvatske Europskoj uniji sigurno je da će Hrvatska uključenjem svojih autohtonih i tradicijskih proizvoda još malo doprinijeti bogatoj europskoj riznici na zadovoljstvo i užitak potrošača, bilo da je riječ o domaćem stanovništvu kojima su ti proizvodi jako dobro poznati, bilo da je riječ o stranim potrošačima ili turistima koji nas posjećuju i koji će u njima prepoznati izvrsnost. Bez obzira na katkada skroman obujam proizvodnje, svaki takav proizvod je neprocjenjivo važan za doprinos nacionalnog svake zemlje, a njihovom proizvodnjom se najbolje čuvaju radna mjesta u ruralnom prostoru.

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju i općom globalizacijom, više nego ikada potrebno je poraditi na isticanju i promociji autohtonih, tradicijskih i eko proizvoda i usluga hrvatskih proizvođača s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta, tradicije, kulture i vrijednosti koju posjedujemo. S obzirom da u Hrvatskoj postoji nekoliko tisuća subjekata koji se kroz razne pravne oblike bave proizvodnjom spomenutih proizvoda odnosno pružanjem ‘eko’ usluga, uočivši ovaj problem, tvrtka Buduće tehnologije d.o.o. odlučila je pokrenuti projekt ”EkoHrvatska”, budući da u ovom trenu, na .hr Internet prostoru ne postoji referentno mjesto koje popisuje i opisuje proizvode i usluge autohtonih proizvođača te time nema niti mogućnosti njihove promocije kroz isti.

Osnovni upis subjekta je u potpunosti besplatan te pozivamo sve zainteresirane da se bez ikakvih obaveza upišu u katalog. Uz katalog na ovoj adresi (ekohrvatska.hr) usporedno djeluje i Facebook stranica projekta na kojoj ćemo kontinuirano promovirati vrijednosti domaćih proizvoda i usluga.

Napominjemo da je ovaj projekt poduprlo Ministarstvo turizma i Ministarstvo poduzetništva i obrta! Za dodatne PRESS informacije slobodno nas kontaktirajte:
www.ekohrvatska.hr

Buduće tehnologije d.o.o. Antuna Šoljana 24, 10000 Zagreb tel: 01/88-94-686 info@ekohrvatska.hr

Pošalji dalje: